Трибина „Његош – витешки владар Црне Горе и песник косовског завета“

25/05/2017

Трибина историчара Милована Балабана „Његош – витешки владар Црне Горе и песник косовског завета“, биће одржана у петак 26. маја са почетком у 17:30 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Гост трибине биће Фата Егановић, дипломирани филолог, песник, есејиста и књижевни критичар.

На трибини ће бити речи о личности, поезији и времену у ком је живео пустињак цетињски Петар II Петровић Његош. Владика Раде био је песник, мислилац, филозоф, монах, духовни и световни владар Црне Горе и надахнути тумач косовског завета – централног нерва духовно-историјске вертикале српскога народа. О нопоновљивом, магичном и мистичном лику Његоша тешко је причати у савременим мисаоним формама. Уколико неко претендује да буде колико толико веран тумач Његошев, његова беседа о песнику-владару црногорском треба да добије свештени карактер, да буде налик на химну, да има готово карактер житија, да сагледава време из перспективе вечности. Јер такав је био владика Раде, човек који се трудио да сагледава све из космичке перспективе вечности, али је управо због тога био активни делатник и мудри тумач свог времена (али и оног пре њега као и начела која важе у свим временима) и велики владар своје мале државе.

Иако ширином, дубином и висином недостижан својим савременицима, као и нама његовим духовним потомцима, владика Раде је и данас актуелан, а његова актуелност и поучност за нашу генерацију биће акцентована на трибини. Штавише, Његош је данас можда најактуелнији и најпотребнији, јер посматрајући њега и саживљујући се са његовим односом према народном предању, које је у њему утиснуло неизбрисиви печат жудње за слободом златном, данашњим генерацијама често неразумљивом али преко потребном, највише можемо научити.

Са друге стране актуелност, али и аутентичност владике Петра II постаје јаснија када посматрамо песников однос према свету око њега, како свету као „контроверзном“ храму Божијем датом човеку да њиме господари, тако и свету који чине суседни народи, често (како некад тако и данас) упрегнути у интересе доминантних светских сила на истоку и западу. У Његошево време светских сила попут Османлијског царства и моћних западних држава, према којима је свој став песник изрекао кроз речи Владике Данила, Војводе Драшка и других јунака „Горског вијенца“.

На трибини ће бити стављен акценат управо на значају целовите и сложене Његошеве личности. Његош песник није јасан без Његоша духовног и световног владара. Петар II православни монах и владика није заокружена личност ако не сагледамо његов мистично-филозофски видик најјасније приказан у „Лучи микрокозми“. Можемо слободно рећи да је Његош вероватно најупечатљивији и најсветлији оријентир правилног духовног и националног пута, како сваког појединца тако елите и народа. Он је био истовремено и аристократа и истински припадник свога малог, страдањима измученог, али јуначког и поносног народа.

Можда наизглед делује као парадокс, али управо је колективна свест изражене кроз живо косовско предање дало Његошу аутентичност и богатство духа које достиже највише, општечовечанске вредности. Због тога је Његош национални геније који има наднационални и универзални значај попут Достојевског код Руса, Гетеа код Немаца, Шекспира код Енглеза. На трибини ће посебно бити акцентован феномен малог народа из ког се рађа такав геније, као и значај целовитог историјског и духовног искуства и предања које је судбоносно учествовало у стварању личности каква је била Његошева.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања