Tribina „Misterija ubistva Ante Pavelića“ autora Ognjena Karanovića

06/10/2016

Tribina „Misterija ubistva Ante Pavelića“ održana je u četvrtak 6. oktobra u Klubu „Tribina mladih“. Autor i predavač bio je msr Ognjen Karanović, istoričar.

Karanović je istakao da su ovakve teme iz oblasti istorije često nepoznate široj javnosti i da je neophodno da se o istorijskim događajima i ličnostima više govori i zna.

img_5285
Ognjen Karanović, istoričar

– Kulturni centar Novog Sada i njegovo rukovodstvo shvataju značaj tema kao što je današnje predavanje – istakao je istoričar.

Kraj života Ante Pavelića generisao je različita pitanja iz domena geopolitičkih i istoriografskih istraživanja i studija u vezi sa brojnim nepoznanicama i mistifikacijama karaktera pokušaja njegove likvidacije iz 1957. godine, koja je u krajnjoj liniji doprinela poglavnikovoj smrti dve godine kasnije u nemačkoj bolnici u Madridu. Predavač je istakao da su i u savremenom dobu prisutne određene nedoumice kada je u pitanju Pavelićeva smrt, o kojoj nema dovoljno istoriografske dokumentacije, što doprinosi skrivenoj, a ponekad i otvorenoj rehabilitaciji ustašstva u modernoj hrvatskoj državi. Sve to dovodi do ometanja  analitičko-sintetičkih metodoloških napora intelektualnih krugova i istorijske nauke na Balkanu i u svetu da pruže konačan uvid u razmere zločina počinjenog u Drugom svetskom ratu na prostorima tadašnje NDH.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja