Трибина „Мистерија убиства Анте Павелића“ аутора Огњена Карановића

06/10/2016

Трибина „Мистерија убиства Анте Павелића“ одржана је у четвртак 6. октобра у Клубу „Трибина младих“. Аутор и предавач био је мср Огњен Карановић, историчар.

Карановић је истакао да су овакве теме из области историје често непознате широј јавности и да је неопходно да се о историјским догађајима и личностима више говори и зна.

img_5285
Огњен Карановић, историчар

– Културни центар Новог Сада и његово руководство схватају значај тема као што је данашње предавање – истакао је историчар.

Крај живота Анте Павелића генерисао је различита питања из домена геополитичких и историографских истраживања и студија у вези са бројним непознаницама и мистификацијама карактера покушаја његове ликвидације из 1957. године, која је у крајњој линији допринела поглавниковој смрти две године касније у немачкој болници у Мадриду. Предавач је истакао да су и у савременом добу присутне одређене недоумице када је у питању Павелићева смрт, о којој нема довољно историографске документације, што доприноси скривеној, а понекад и отвореној рехабилитацији усташства у модерној хрватској држави. Све то доводи до ометања  аналитичко-синтетичких методолошких напора интелектуалних кругова и историјске науке на Балкану и у свету да пруже коначан увид у размере злочина почињеног у Другом светском рату на просторима тадашње НДХ.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања