Tribina „Medijska slika Srbije i predlozi kako je učiniti boljom“

27/09/2015

Tribina „Medijska slika Srbije i predlozi kako je učiniti boljom“ na kojoj su učestvovali advokat Zoran Vučević, novinari Blažo Popović i Tomislav Lovreković, politikolog Danilo Koprivica i etičar prof. dr Slobodan Sadžakov, održana je 2. oktobra, na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Gosti su, kroz veoma zanimljiva izlaganja i dijalog, pokušali da odgovore na dva ključna pitanja u vezi sa pomenutom temom: Kakvo je trenutno medijsko stanje u Srbiji, i na koji način medijsku sliku učiniti boljom?

 


U prvom delu tribine učesnici su predstavili svoje viđenje medijskog stanja u Srbiji. Politikolog Danilo Koprivica rekao da ukupna slika koju mediji danas prezentuju nije sjajna i postavio pitanje šta to ne valja na medijskog sceni. – Po meni gotovo sve. Naročito mislim na javne servise koji imaju ozbiljne obaveze, i magazine koji su sve više portali nekih interesa, mnogo više ekonomskih nego političkih. Međutim, ima i stvari koje su dobre. Najbolje što nam se desilo u poslednjem periodu je RTS 3 (digital). Ima li nešto što je bolje? Mislim da je Radio televizija Vojvodine postala bolja u pojavnom smislu. Što se cenzure tiče, nje ima mnogo manje nego nekada, ali je mnogo više mimikrije, šuma, kakofonije i veštačko proizvedenih informacija – istakao je Koprivica.

Istaknuti novosadski advokat Zoran Vučević današnju sliku medija ocenio je kao scenografiju srpske javne sfere, koja predstavlja trajno stanje negativnih posledica. U tom kontekstu, dodao je, da je problem i politička scena i stalna previranja između političkih partija.
Profesor doktor Slobodan Sadžakov složio se sa politikologom Koprivicom dodavši da se javnost, nažalost adaptirala na ono što joj je pred očima, ali smatra da su ovakvi skupovi mali doprinos da se nešto promeni na bolje. – Stvari su otišle toliko daleko i veliko je pitanje da li se sada nešto može dogoditi. Ovo je pokušaj da budemo različiti od aktuelne matrice u Srbiji. Stvari se mogu menjati jedino kroz sistematsku državnu akciju za koju treba svest i podrška – naglasio je Sadžakov. Novinar i kolumnista Tomislav Lovreković rekao je da su novinari u velikoj meri krivci za stanje u kojem se nalaze mediji i oni sami, podsetivši na njihovo finansijsko stanje koje je na ivici egzistenicje, te da iz tog razloga oni idu linijom manjeg otopora.

Drugi deo tribine podstakao je učesnike da iz svojih sfera daju predloge i rešenja koja bi mogla da današnje stanje u medijima poprave. Novinar Blažo Popović istakao je da su se u našim medijima izgubili kriterijumi, tačnije ne postoje, i da je neophodno postaviti jasne kriterijume kako bi jedan medij mogao dobro i zdravo funkcionisati, dok su se ostali učesnici složili da upliv politike u medijima i rijaliti programa nije dobar primer i treba ga ili izbaciti ili oporezovati. – U celoj slici veoma je važan i nivo poruke koji mediji šalju, kao i način na koje te poruke formulišu. Naši mediji, kako je dodao, liče na svoje vlasnike i na sistem u kome rade, tačnije celokupno društvo – naglasio je Popović, dodavši da je nephodna nova energija koja će doneti dobar i kvalitetan sadržaj.

 

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja