Трибина „Медијска слика Србије и предлози како је учинити бољом“

27/09/2015

Трибина „Медијска слика Србије и предлози како је учинити бољом“ на којој су учествовали адвокат Зоран Вучевић, новинари Блажо Поповић и Томислав Ловрековић, политиколог Данило Копривица и етичар проф. др Слободан Саџаков, одржана је 2. октобра, на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Гости су, кроз веома занимљива излагања и дијалог, покушали да одговоре на два кључна питања у вези са поменутом темом: Какво је тренутно медијско стање у Србији, и на који начин медијску слику учинити бољом?

 


У првом делу трибине учесници су представили своје виђење медијског стања у Србији. Политиколог Данило Копривица рекао да укупна слика коју медији данас презентују није сјајна и поставио питање шта то не ваља на медијског сцени. – По мени готово све. Нарочито мислим на јавне сервисе који имају озбиљне обавезе, и магазине који су све више портали неких интереса, много више економских него политичких. Међутим, има и ствари које су добре. Најбоље што нам се десило у последњем периоду је РТС 3 (дигитал). Има ли нешто што је боље? Мислим да је Радио телевизија Војводине постала боља у појавном смислу. Што се цензуре тиче, ње има много мање него некада, али је много више мимикрије, шума, какофоније и вештачко произведених информација – истакао је Копривица.

Истакнути новосадски адвокат Зоран Вучевић данашњу слику медија оценио је као сценографију српске јавне сфере, која представља трајно стање негативних последица. У том контексту, додао је, да је проблем и политичка сцена и стална превирања између политичких партија.
Професор доктор Слободан Саџаков сложио се са политикологом Копривицом додавши да се јавност, нажалост адаптирала на оно што јој је пред очима, али сматра да су овакви скупови мали допринос да се нешто промени на боље. – Ствари су отишле толико далеко и велико је питање да ли се сада нешто може догодити. Ово је покушај да будемо различити од актуелне матрице у Србији. Ствари се могу мењати једино кроз систематску државну акцију за коју треба свест и подршка – нагласио је Саџаков. Новинар и колумниста Томислав Ловрековић рекао је да су новинари у великој мери кривци за стање у којем се налазе медији и они сами, подсетивши на њихово финансијско стање које је на ивици егзистеницје, те да из тог разлога они иду линијом мањег отопора.

Други део трибине подстакао је учеснике да из својих сфера дају предлоге и решења која би могла да данашње стање у медијима поправе. Новинар Блажо Поповић истакао је да су се у нашим медијима изгубили критеријуми, тачније не постоје, и да је неопходно поставити јасне критеријуме како би један медиј могао добро и здраво функционисати, док су се остали учесници сложили да уплив политике у медијима и ријалити програма није добар пример и треба га или избацити или опорезовати. – У целој слици веома је важан и ниво поруке који медији шаљу, као и начин на које те поруке формулишу. Наши медији, како је додао, личе на своје власнике и на систем у коме раде, тачније целокупно друштво – нагласио је Поповић, додавши да је непходна нова енергија која ће донети добар и квалитетан садржај.

 

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања