Tribina „Medijska (ne) kultura i mentalno zdravlje nacije“

20/12/2016

Tribina „Medijska (ne) kultura i mentalno zdravlje nacije“ biće održana u četvrtak 22. decembra u 18 časova na „Tribini mladih“. Učestvuju: sociolog Tijana Ćirović, novinarka Eržika Pap Reljin, novinarka i urednica RTV Nina Martinović i novinar i urednik RTV Goran Vukčević.

U eri sveopšte globalizacije, kada mediji preuzimaju (ili su  već preuzeli) ulogu primarnog socijalizatora-vaspitača, koji nam sugeriše,  slobodno možemo reći, nameće standarde, vrednosti i norme, očekivane i poželjne oblike  ponašanja, a koji su u krajnjoj instanci upitni.

Medijska kultura, sa svim svojim kako pozitivnim tako i negativnim stranama, biće predmet objektivnog, stručnog i profesionalnog analiziranja u cilju svojevrsnog otrežnjavanja javnosti, uljuljkane u svakodnevici medijskog spektakla i senzacija, a pri čemu nam izmiču dalekosežne i teško ispravljive konsekvence.

Dominantan oblik današnje kulture jeste  medijska kultura, pa je njeno proučavanje od  suštinske važnosti za razumevanje savremenih društvenih tokova i procesa. Opšte je poznato da je današnje društvo GLOBALNO SELO, svakako zahvaljujući medijima, ali što je još značajnije, postao je svet HIPERREALNOSTI, SIMULAKRUMA I SIMULACIJA, kako je to Žan Bodrijar lepo objasnio. Postavlja se pitanje : Da li mediji kreiraju novu stvarnost ili odražavaju stvarnost koju živimo?

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja