Трибина „Медијска (не) култура и ментално здравље нације“

20/12/2016

Трибина „Медијска (не) култура и ментално здравље нације“ биће одржана у четвртак 22. децембра у 18 часова на „Трибини младих“. Учествују: социолог Тијана Ћировић, новинарка Ержика Пап Рељин, новинарка и уредница РТВ Нина Мартиновић и новинар и уредник РТВ Горан Вукчевић.

У ери свеопште глобализације, када медији преузимају (или су  већ преузели) улогу примарног социјализатора-васпитача, који нам сугерише,  слободно можемо рећи, намеће стандарде, вредности и норме, очекиване и пожељне облике  понашања, a који су у крајњој инстанци упитни.

Медијска култура, са свим својим како позитивним тако и негативним странама, биће предмет објективног, стручног и професионалног анализирања у циљу својеврсног отрежњавања јавности, уљуљкане у свакодневици медијског спектакла и сензација, а при чему нам измичу далекосежне и тешко исправљиве консеквенце.

Доминантан облик данашње културе јесте  медијска култура, па је њено проучавање од  суштинске важности за разумевање савремених друштвених токова и процеса. Опште је познато да је данашње друштво ГЛОБАЛНО СЕЛО, свакако захваљујући медијима, али што је још значајније, постао је свет ХИПЕРРЕАЛНОСТИ, СИМУЛАКРУМА И СИМУЛАЦИЈА, како је то Жан Бодријар лепо објаснио. Поставља се питање : Да ли медији креирају нову стварност или одражавају стварност коју живимо?

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања