Tribina „Kralj Petar II Karađorđević u emigraciji“

20/07/2017

Tribina „Kralj Petar II Karađorđević u emigraciji“ biće održana u petak, 21. jula u 19 časova, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je msr Ognjen Karanović, istoričar.

„Dok je njegov deda bio Kralj Petar Oslobodilac, otac Kralj Aleksandar Ujedinitelj, dotle je on Petar Poslednji…“ , reči su srpskog velikana pera Miloša Crnjanskog, inače intelektualca veoma nenaklonjenog ličnosti i karakteru kralja Petra II Karađorđevića. Možda je kralj blaženog spomena, zaista i bio „kralj jedne nesreće“, kako je jedared sam sebe opisao, ali važno je da naglasimo da poslednji jugoslovenski kralj, svojim činjenjem i nečinjenjem, nikako nije ni uzrokovao ni „kumovao“ pomenutoj zlehudoj sudbini svog prestola i države kojoj je bio suveren. Sve drugo su laži, neopisive i zločinačke laži neprijatelja njegove ličnosti, dinastije i naroda kojeg je neizmerno voleo. Međutim, ukoliko želimo da zluradim čitaocima pomenutih opisa Miloša Crnjanskog oduzmemo priliku da u istim potraže i eventualni narativ prema kome bi i samu ličnost i delo kralja Petra II od Jugoslavije trebalo okarakterisati kao „profil poslednjeg čoveka“, neophodno je da na jedan sveobuhvatniji način prikažemo istinu o životu jugoslovenskog kralja u tim turobnim godinama njegove emigracije. Tri najveće laži izrečene o čukununuku vožda Karađorđa, oca moderne Srbije, koje su imale zadatak da kompromituju voljenog vladaoca u svesti srpskog naroda, zahvaljujući slabostima rezultata srpske istoriografije opstaju i do danas! Svakako, reč je o primeru neverovatne antiknjiževne fantastike iskazane u epopeji o čuvenim zlatnim rezervama Kraljevine Jugoslavije, koje je kralj Petar, valjda ukrao kako bi u istim uživao u tuđini. Naš zadatak je da javnosti pružimo neoborive dokaze, prema kojima je pomenuta imovina Kraljevine Jugoslavije uglavnom završila u rukama jugoslovenskih komunističkih vlasti i Josipa Broza Tita, posle Drugog svetskog rata. Rame uz rame, sa navedenim primerkom „loše književne fantastike“, stoji i priča da su kralj Petar i Kraljevina Jugoslavija kapitulirali pred osovinskim agresorima u Aprilskom ratu 1941. godine, a odmah uz ovu laž pomenimo i sramotnu tvrdnju da se kralj Petar II odrekao svog prestola. Sve te laži, pa i ove najgnusnije, služile su prikrivanju oslobađajuće istine, a koja se sastoji u činjenici da je srpski narod bio teško prevaren 27. marta 1941. godine, ali i 1944. i 1945. i onih kasnijih godina. A od koga, nije teško zaključiti. Proverimo samo ko se tačno uselio u privatni dom kralja Petra na Dedinju posle 1945. godine…

Zahvaljujući svesrdnoj podršci i organizaciji Kulturnog centra u Novom Sadu, zainteresovana javnost dobiće ekskluzivnu priliku da o pomenutoj temi razgovara sa autorom i predavačem na predstojećoj tribini koja će biti održana u Klubu „Tribine mladih“ u prostorijama pomenute ustanove.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja