Трибина „Краљ Петар II Карађорђевић у емиграцији“

20/07/2017

Tрибина „Краљ Петар II Карађорђевић у емиграцији“ биће одржана у петак, 21. јула у 19 часова, у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је мср Огњен Карановић, историчар.

„Док је његов деда био Краљ Петар Ослободилац, отац Краљ Александар Ујединитељ, дотле је он Петар Последњи…“ , речи су српског великана пера Милоша Црњанског, иначе интелектуалца веома ненаклоњеног личности и карактеру краља Петра II Карађорђевића. Можда је краљ блаженог спомена, заиста и био „краљ једне несреће“, како је једаред сам себе описао, али важно је да нагласимо да последњи југословенски краљ, својим чињењем и нечињењем, никако није ни узроковао ни „кумовао“ поменутој злехудој судбини свог престола и државе којој је био суверен. Све друго су лажи, неописиве и злочиначке лажи непријатеља његове личности, династије и народа којег је неизмерно волео. Међутим, уколико желимо да злурадим читаоцима поменутих описа Милоша Црњанског одузмемо прилику да у истим потраже и евентуални наратив према коме би и саму личност и дело краља Петра II од Југославије требало окарактерисати као „профил последњег човека“, неопходно је да на један свеобухватнији начин прикажемо истину о животу југословенског краља у тим туробним годинама његове емиграције. Три највеће лажи изречене о чукунунуку вожда Карађорђа, оца модерне Србије, које су имале задатак да компромитују вољеног владаоца у свести српског народа, захваљујући слабостима резултата српске историографије опстају и до данас! Свакако, реч је о примеру невероватне антикњижевне фантастике исказане у епопеји о чувеним златним резервама Краљевине Југославије, које је краљ Петар, ваљда украо како би у истим уживао у туђини. Наш задатак је да јавности пружимо необориве доказе, према којима је поменута имовина Краљевине Југославије углавном завршила у рукама југословенских комунистичких власти и Јосипа Броза Тита, после Другог светског рата. Раме уз раме, са наведеним примерком „лоше књижевне фантастике“, стоји и прича да су краљ Петар и Краљевина Југославија капитулирали пред осовинским агресорима у Априлском рату 1941. године, а одмах уз ову лаж поменимо и срамотну тврдњу да се краљ Петар II одрекао свог престола. Све те лажи, па и ове најгнусније, служиле су прикривању ослобађајуће истине, а која се састоји у чињеници да је српски народ био тешко преварен 27. марта 1941. године, али и 1944. и 1945. и оних каснијих година. А од кога, није тешко закључити. Проверимо само ко се тачно уселио у приватни дом краља Петра на Дедињу после 1945. године…

Захваљујући свесрдној подршци и организацији Културног центра у Новом Саду, заинтересована јавност добиће ексклузивну прилику да о поменутој теми разговара са аутором и предавачем на предстојећој трибини која ће бити одржана у Клубу „Трибине младих“ у просторијама поменуте установе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања