Tribina „Istinita „Reč“ kao moguće rešenje srpskog pitanja“

03/12/2016

Istoričar Milovan Balaban održaće tribinu „Istinita „Reč“ kao moguće rešenje srpskog pitanja“ u četvrtak 8. decembra sa početkom u 18 časova na „Tribini mladih“.

Na tribini će biti reči o pokušajima rešavanja srpskog nacionalnog i narodnog pitanja tokom poslednja dva veka. Naglasak će biti na napuštanju narodnih, pravoslavnih i svetosavskih korena što je uslovilo lutanje srpske elite u pokušajima rešavanja srpskog pitanja. Oslanjanje na zapadnoevropsku matricu je uslovilo prihvatanje ideoloških i strateških modela stranih mentalitetu srpskog naroda, što je rezultiralo erozijom pravoslavnog morala kao temeljem opstanka srpskog narodnog bića. Zamagljivanje eshatološkog (pogleda iz perspektive beskonačnosti i duhovnih vrednosti) i oslanjanje na ovozemaljske modele organizovanja naroda, nacije i države imalo je za rezultat u najmanju ruku sporne vizije narodne budućnosti koju je definisala i sprovodila intelektualna i politička elita.

Istinita „Reč“, koja je u početku svega, koja je u osnovi pravoslavnog poimanja sveta je zanemarena, a ona je upravo ključ rešenja i egzistencije srpskog naroda, kako u vremenu tako i u večnosti. Samo sagledan iz perspektive večnosti, u čijoj je osnovi istinita „Reč“ srpsko pitanje dobija smisao, rešenje i luku u kojoj može bezbedno da pristane.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja