Трибина „Истинита „Реч“ као могуће решење српског питања“

03/12/2016

Историчар Милован Балабан одржаће трибину „Истинита „Реч“ као могуће решење српског питања“ у четвртак 8. децембра са почетком у 18 часова на „Трибини младих“.

На трибини ће бити речи о покушајима решавања српског националног и народног питања током последња два века. Нагласак ће бити на напуштању народних, православних и светосавских корена што је условило лутање српске елите у покушајима решавања српског питања. Ослањање на западноевропску матрицу је условило прихватање идеолошких и стратешких модела страних менталитету српског народа, што је резултирало ерозијом православног морала као темељем опстанка српског народног бића. Замагљивање есхатолошког (погледа из перспективе бесконачности и духовних вредности) и ослањање на овоземаљске моделе организовања народа, нације и државе имало је за резултат у најмању руку спорне визије народне будућности коју је дефинисала и спроводила интелектуална и политичка елита.

Истинита „Реч“, која је у почетку свега, која је у основи православног поимања света је занемарена, а она је управо кључ решења и егзистенције српског народа, како у времену тако и у вечности. Само сагледан из перспективе вечности, у чијој је основи истинита „Реч“ српско питање добија смисао, решење и луку у којој може безбедно да пристане.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања