ТРИБИНА – „ФРАНЦУСКА ИСКУСТВА У ОЧУВАЊУ ПОРОДИЦЕ И ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВРЕДНОСТИ“

26/02/2015

Алтернативни медији као средство за буђење свести

DSC_1245

   Трибина под називом „Француска искуства у очувању породице и традиционалних вредности“ одржана је на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Водили су је генерални секретар француског удружења „Породица и брак“ др Гијом де Тјелоа и члан удружења Криштоф Машар, а посетиоцима су се обратили и директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ и проф. др Ненад Крстић.

  Посетиоци су имали прилику да чују искуства представника француског удружења која се тичу породичног активизма и грађења мреже ради промовисања правих и традиционалних вредности у породици и браку. Осим тога, објашњено је на који начин се треба борити за вредности породице и како је очувати у 21. веку. Да је тема занимљива говори и чињеница да се за трибину тражило место више, али и интересовање посетилаца за разговор са предавачима који је трајао готово два сата.

  Генерални секретар удружења „Породица и брак“ др Гијом де Тјелоа појаснио је колико је важно да се као појединци боримо за своју породицу, јер на тај начин око себе ширимо позитивну свест и њоме привлачимо друге да се слободно боре у очувању традиционалних вредности. Наводећи примере како кроз алтернативне медије можемо постићи сваког индивидуалца да размишља у ком правцу иде порододица у 21.веку, он је рекао да се не треба плашити глобалног непријатеља који породицу жели да растури, већ се треба водити својим идеалима и идејама

– Интернет као независтан медиј представља место на којем се још увек чува слободна грађанска мисао. Алтернативни медији у великој мери помажу да сазнамо нешто више о дешавањима која се тичу породице. Битно је правити мреже у којима ће сваки појединац имати право гласа, и где ће се водити сопственим идејама. Васпитање, образовање и све оне вредности које су својствене породици треба да интересују искључиво породицу – рекао је Тјело, додавши да су њихов активизам, вођен идејом очувања традиционалне вредности породице и брака, највише помогли алтернативни медији који су пробудили свест код грађана, јер су увидели да им је породица угрожена.

  Удружење „Породица и брак“ део је међународне мреже која се бави заштитом породице у Русији, Америци, земљама Европске уније као и широм света. Основано је 2013. године како би пружало политичку подршку протестима против закона „Тобира“, који је легализовао геј бракове. Ово удружење једно је од активиста које је уз помоћ алтернативних медија и аганжовања успело да на улице изведе више од сто хиљада људи који су се побунили доношењу закона у вези са истополним браковима.

  Члан удружења Кристоф Машар рекао је да они делују по принципу „циркуларне масе” у којој не постоји надређена особа, већ се сваки појединац бори за права породице и њених вредности.

– Ситуација у којој се породица данас налази није на завидном нивоу. Породица је постала роба којом се тргује. Она се данас бори против великог зла, и што пре то схватимо имамо наде да је одбранимо од онога што јој се ради на свим нивоима система у друштву- рекао је Машар.

Директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ захвалио се посетиоцима и рекао да је сагласан да породицу треба чувати, неговати и бранити, додавши да је заједништво једини начин за то.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pHk1Io24MEo[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања