Tribina “Blago Jovana Dučića”

13/02/2017

Tribina istoričara Milovana Balabana “Blago Jovana Dučića”, održaće se na “Tribini mladih” u Kulturnom Centru Novog Sada, u petak 17. februara sa početkom u 18 časova. Gost tribine biće Fata Eganović, Diplomirani filolog srbistike i pobednik Takmičenja iz besedništva na filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

 

Na tribini će biti reči o životnom putu pesniika, diplomate i mislioca Jovan Dučića. Rođen u kršnoj Hercegovini ovaj moderni “Propovednik”, prolazeći put kosmopolite i svetskog čoveka opčinjenog sjajem vidljivog sveta, u zreloj fazi, a pogotovo u pozno doba svog života, počinje povratak svom stradalnom narodu i Bogu. Bogu onakvom kako su ga propovedali Sveti Sava, Sveti knez kosovski, Njegoš i drugi velikani srpskog naroda. Dučić tako ruši međe između sebe i svog naroda, između sebe i Boga, završavajući dugi period života kada je bio očaran lepotom pojavnog sveta.

Posle dugog diplomatskog službovanja u više zemalja Dučić se 1941. godine obreo u Americi, u koju je dospeo preko Portugalije otišavši iz Madrida kada je Španija priznala NDH. Na tribini će biti možda najviše akcentovan njegov boravak u gradiću Geri, nadomak Čikaga, gde Dučić piše svoja poslednja prozna dela i zbirku pesama “Lirika”, potpuno se poistovećujući sa svojim stradalnim narodom, istovremeno izričići nedvosmislen sud tadašnjoj srpskoj, ali projugoslovenskoj, intelektualnoj i političkoj eliti.

Iako je Dučić bio diplomata, mislilac, a može se reći pred kraj života postao i filozof, ipak je ovaj velikan pre svega bio pesnik. Njegov izraz, kojim objašnjava istorijske događaje i stradanja sopstvenog naroda, kao i njegov religiozni opit, najsnažnije je izražen u pesmama. Otud će gost tribine biti Fata Eganović, Diplomirani filolog srbistike i pobednik Takmičenja iz besedništva na filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koja će recitovati Dučićeve pesme.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja