Трибина “Благо Јована Дучића”

13/02/2017

Трибина историчара Милована Балабана “Благо Јована Дучића”, одржаће се на “Трибини младих” у Културном Центру Новог Сада, у петак 17. фебруара са почетком у 18 часова. Гост трибине биће Фата Егановић, Дипломирани филолог србистике и победник Такмичења из беседништва на филозофском факултету у Новом Саду.

 

На трибини ће бити речи о животном путу песниика, дипломате и мислиоца Јован Дучића. Рођен у кршној Херцеговини овај модерни “Проповедник”, пролазећи пут космополите и светског човека опчињеног сјајем видљивог света, у зрелој фази, а поготово у позно доба свог живота, почиње повратак свом страдалном народу и Богу. Богу онаквом како су га проповедали Свети Сава, Свети кнез косовски, Његош и други великани српског народа. Дучић тако руши међе између себе и свог народа, између себе и Бога, завршавајући дуги период живота када је био очаран лепотом појавног света.

После дугог дипломатског службовања у више земаља Дучић се 1941. године обрео у Америци, у коју је доспео преко Португалије отишавши из Мадрида када је Шпанија признала НДХ. На трибини ће бити можда највише акцентован његов боравак у градићу Гери, надомак Чикага, где Дучић пише своја последња прозна дела и збирку песама “Лирика”, потпуно се поистовећујући са својим страдалним народом, истовремено изричићи недвосмислен суд тадашњој српској, али пројугословенској, интелектуалној и политичкој елити.

Иако је Дучић био дипломата, мислилац, а може се рећи пред крај живота постао и филозоф, ипак је овај великан пре свега био песник. Његов израз, којим објашњава историјске догађаје и страдања сопственог народа, као и његов религиозни опит, најснажније је изражен у песмама. Отуд ће гост трибине бити Фата Егановић, Дипломирани филолог србистике и победник Такмичења из беседништва на филозофском факултету у Новом Саду, која ће рецитовати Дучићеве песме.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања