Tесла глобал форум

09/07/2015

Тесла Глобал Форум је фестивал науке културе и духовности, који тежи  осветљавању Теслиног научног рада, живота и система вредности. Идеја је да се кроз рад и учешће младих људи, због којих је првенствено Тесла Глобал Форум основан, развију Теслине идеје у свести студената.

Главни догађај је Тесла Сајбер камп који се одржава у националном парку “Фрушка гора”, у оквиру конгресног центра Андревље. Камп је организован тако да подсећа на село, са шаторима, пријатном атмосфером и мноштвом занимљивог садржаја.  Организована су предавања током целог дана из области науке, уметности, друштва, информационе технологије као и екологије. Тема овогодишњег Тесла Глобал Форума је Антропологија будућности. Циљ је да се подстакне људско размисљање о будућности  и нашем утицају на њу. Манифестација се одрзава за време Теслиног рођендана 10. Јула, као начина обележавања повода због којег се млади људи окупљају у овом научном кампу. Поред низа предавања и радионица постоји и уметнички програм за разоноду и опуштање учесника.

Овогодишњи фестивал почиње 9. Јула свечаним отварањем, са почетком у 10 часова. Уводно предавање одржаће Кенет Корум са темом “Теслина радио фреквенција”.  За подне је планирано предавање “Никола Тесла, научник и личност” на којем ће се обратити директор музеја Николе Тесле, др. Бранимир Јовановић. Бранимор Јовановић је докторирао на Машинском Факултету Универзитета у Београду на тему “Теслин допринос методологији истраживања у машинству”. Бавио се развојем пројеката обновљивих ресурса и популаризацијом “зелене енергије” у Србији. Оснивач је невладине организације Центар Тесла са циљем чувања доктрине и истинитости Теслиних идеја одрзивости.

Након предавања следи свечано представљење Виртуелног музеја Николе Тесле, пројекта са циљем да буде водич кроз целокупни живот и рад познатог научника путем виртуелног медија. Виртуелни музеј Николе Тесле има у себи различит садржај и покрива велики број тема, које не обухватају само чисто научни рад Николе Тесле, већ и многобројне информације о самом животу Николе Тесле и његовим савременицима, као и хронолошку линију која  осим информациja о животу Николе Тесле садржи и кључне детаље који се односе на очување његове заоставштине.

У вечерњим часовима, почевши у 18 часова биће одржран једночасовни панел, на којем ће говорити Неле Карајлић, Владимир Кецмановиц и  Вуле Журић. Након ових предавања остатак дана за кампере и предаваче остаје слободан, за одмор, дружење и упознавање.

Програм :

Program Manifestacije 07-07-2015 (mail) -  TGF_2015_lat

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања