Knjiga u kojoj je i vrtlog simetričan – Dragan Jovanović Danilov

07/11/2014

Uvodni deo ovogodišnjeg, 16. po redu Novosadskog džez festival nastavljen je promocijom knjige „Simetrija vrtloga” Dragana Jovanovića Danilova, koja je održana u Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Na promociji, osim autora, govorio je i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov.

– Dragan Jovanović Danilov je pesnik koji je počeo da piše tako što je slavio prostore i junake, pokušavajući da našu neveselu stvarnost metafizički, lirski izdigne i učini je u pesničkom opisu onako kakva ona nije u stvarnom životu – rekao je na početku promocije Mileta Aćimović Ivkov, objašnjavajući autorova dela.

U knjizi „Simetrija vrtloga” autor je izrazito posvećen estetici lepog, a u pesmi po kojoj je zbirka nazvana govori se o našoj savremenosti, koja je opevana na specifičan način.

– Ne menjajući ni poetičku optiku, ni usmerenje svoje poezije, Danilov je oslikao savremenost. On je vratio u naš jezik i poeziju potrošene epitete, ublaživši visoku reteroiku i počeo da govori o konkretnim pojavama, manje poetizovano a vise simbolizovano – dodao je Ivkov.

Za zbirku pesama koju je objavio Kulturni centar Novog Sada, autor kaže da pisac inspiraciju može pronaći u svemu, i da to ne moraju uvek biti neki veliki događaji, pa je tako u svim njegovim delima inspiracija za pisanje bila neki mali okidač koji se pojavio dok je pomno nešto posmatrao ili pratio.

– Ne mora se po svaku cenu pisati o mitološkim i istorijskim događajima. Može se pisati o nekom podrumu, prizoru ili slici. Takvo pisanje, o malim temama, može obogatiti i pozlatiti svet. Stvari i život oko nas se menjaju, tako i moja poezija koju pišem. Počeo sam tako što sam imitirao neke pesnike koje sam voleo i koji su mi bili interesantni, i taj svoj put smatram prirodnim – rekao je Dragan Jovanović Danilov, naglašivši da svi naslovi njegovih knjiga idu u krajnost, pa tako i ovaj gde je vrtlog simetričan.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja