Књига у којој је и вртлог симетричан – Драган Јовановић Данилов

07/11/2014

Уводни део овогодишњег, 16. по реду Новосадског џез фестивал настављен је промоцијом књиге „Симетрија вртлога” Драгана Јовановића Данилова, која је одржана у Трибини младих Културног центра Новог Сада. На промоцији, осим аутора, говорио је и књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков.

– Драган Јовановић Данилов је песник који је почео да пише тако што је славио просторе и јунаке, покушавајући да нашу невеселу стварност метафизички, лирски издигне и учини је у песничком опису онако каква она није у стварном животу – рекао је на почетку промоције Милета Аћимовић Ивков, објашњавајући ауторова дела.

У књизи „Симетрија вртлога” аутор је изразито посвећен естетици лепог, а у песми по којој је збирка названа говори се о нашој савремености, која је опевана на специфичан начин.

– Не мењајући ни поетичку оптику, ни усмерење своје поезије, Данилов је осликао савременост. Он је вратио у наш језик и поезију потрошене епитете, ублаживши високу ретероику и почео да говори о конкретним појавама, мање поетизовано а висе симболизовано – додао је Ивков.

За збирку песама коју је објавио Културни центар Новог Сада, аутор каже да писац инспирацију може пронаћи у свему, и да то не морају увек бити неки велики догађаји, па је тако у свим његовим делима инспирација за писање била неки мали окидач који се појавио док је помно нешто посматрао или пратио.

– Не мора се по сваку цену писати о митолошким и историјским догађајима. Може се писати о неком подруму, призору или слици. Такво писање, о малим темама, може обогатити и позлатити свет. Ствари и живот око нас се мењају, тако и моја поезија коју пишем. Почео сам тако што сам имитирао неке песнике које сам волео и који су ми били интересантни, и тај свој пут сматрам природним – рекао је Драган Јовановић Данилов, наглашивши да сви наслови његових књига иду у крајност, па тако и овај где је вртлог симетричан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања