SYNC I – Концерт савремене уметничке музике

30/11/2014

Концерт савремене уметничке музике ће се одржати у новосадској Синагоги, 11. децембра 2014. године, са почетком од 21 час. Улаз је слободан!

Пројекат SYNC I, концерт чији је музички програм обогаћен видео радовима визуелне уметнице Ане Новаковић, представља четири дела савремене уметничке музике. На програму ће се наћи композиције Јасмине Митрушић Ђерић, Мише Цвијовић, Жана Франсеа и Елиота Картера. Реализацију концерта подржало је Министарство за културу и информисање Републике Србије.

Необичан састав – дуо чембало/клавир, чија је комбинација звучно изазовна и интригантна, чине Софија Перовић и Наташа Пенезић, које ће премијерно извести дела Ноћни лептири (2014) Јасмине Митрушић Ђерић и Мантре (2014) Мише Цвијовић. Квинтет за кларинет и гудачки квартет (1977) Жана Франсеа (Jean Fracaix) изводи кларинетиста Васа Вучковић са члановима гудачког квартета „Innuendo“ Миланом Бјелобабом и Кристофом Јаном, у сарадњи са виолинистом из Беча Иљом Гулијчуком и виолисткињом Александром Кијановић. Композиција Дијалози, за клавир и камерни оркестар Елиота Картера (Elliott Carter) написана је 2003. године а овом приликом биће премијерно изведена не само у нашој земљи него и у региону. У извођењу овог капиталног дела једног од највећих композитора 20. века учествоваће млади музичари из Новог Сада под диригентском палицом Александра Којића. За ово дело млада новосадска уметница Ана Новаковић припремила је видео садржај који ће бити представљен у оквиру видео инсталације. Инсталација укључује и ливе плесни перформанс у току концерта.

СИНК Центар, основан 2013. године са циљем да допринесе култури локалне и регионалне заједнице, је организација настала из потребе за интердисциплинарним праксама у савременој уметности. Рад групе заснива се на идеји синкретизма музичке и визуелне уметности. Методама укрштања уметничких дисциплина (музичка и музичко – сценска уметност, видео, хаппенинг, ин ситу инсталације сцене, перформанс…) померају се границе традиционалне интерпретације класичне музике. Основна карактеристика интердисциплинарности СИНК-а је да она увиђа да уметнички проблеми постоје ван подручја дисциплина и метода коришћених за њихово истраживање.

Оснивачи СИНК Центра су: Наташа Пенезић, Ана Новаковић, Васа Вучковић, Јожеф Бисак и Марко Милетић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања