Сви џезери на једном месту

11/11/2016

Почео 18.Новосадски џез фестивал

Концертом Васил Хаџиманов бенда и француског саксофонисте Julijen Lourau, на великој сцени Српског народног позоришта, званично је почео 18. Новосадски џез фестивал у организацији Културног центра Новог Сада. Након уводног програма, Новосађане у нареднa два дана очекује права џез чаролија!

Фестивал је званично отворио џез уметник Васил Хаџиманов уз речи да му је велика част што је он изабран да отвори и засвира на фестивалу. – Овај фестивал, један је од најjачих у региону, и то захваљујући квалитетним програмом који је увек разноврсан и акутелан. Отворен је за домаће музичаре, што је изузетно важно јер се даје шанса новим генерацијама – рекао је Хаџиманов.

Јасну подршку Града Новог Сада упутио је члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић рекавши да је овај фестивал једна од манифестација које су допринеле да Нови Сад добије престижну титулу и постане Европска престоница културе. – Наша апликација за Европску престоницу културе темељи се на четири симболична моста, а један од њих носи назив Слобода и то је и кључна реч када говоримо о култури и уметности уопште. Џез музика и сродни правци темеље се управо на слободи изражавања, на брисању претпостављених граница, а то је оно за шта се залаже и Град Нови Сад – рекао је Далибор Рожић и додао да му је велико задовољство што ће захваљујући џез фестивалу Нови Сад угостити бројне музичаре и љубитеља џеза из Европе, Сједињених Америчких Држава и земаља региона.

Да су новосађани жељни доброг и квалитетног џеза показатељ је и одличнa атмосферa коју је направио Васил Хаџиманов са својим бендом, a који је премијерно представио свој албум Alive. Након првог наступа новосађанима су се представили, Susana Sawoff певачица, пијанисткиња и композиторка из Аустрије и Marcus Strickland TWI – LIFE, који је оправдао улогу авангардног жез музичара, и ову врсту музике вратио из загрљаја Фјужна . Његовим наступом публика је могла да доживи и чује савремене звуке џеза.

 

Прво вече 18. Новосадског џез фестивал остаће запамћен по одличној атмосфери која је владала у публици и бендовима који су наступали, али и традиционалним џем сешн који се и сваке године одржава у некадашњем клубу “Трема” где су посетиоци уживали у опуштеној атмосфери уз звуке House Bend  који чине: Александар Бахун, клавир, Петар Радмиловић, бубњеви, Федор Рушкуц, контрабас, Игор Молнар, бас гитара, Макс Кочетов, саксофон. Новосађане данас очекује још три бенда: TIM Green MEETS TRIO TRIP, Amina CLAUDINE MYERS, DOUGLAS / RIBOT / IBARRA – New Sanctuary.

 

Фото: Милица Стојанац и Александар Плачков

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања