Свесно грађење нових форми као пут до уточишта

05/05/2015

Изложба цртежа Николе Радосављевића под називом „Умирени“, отворена је на Трибини младих новосадског Културног центра.
За своју серију цртежа млади уметник каже да је настала тако што се ослањао на идеје о процесу настанка дела апстрактног америчког сликарства током педесетих година прошлог века, и да као такво, даје индивидуални лични приказ замишљеног места који симболизује уточиште. – Визуализоване идеје скривеног места које сопствену енергију гомилају унутар себе самог, а препознатљиве су од стране појединца, имплицирају силу чисте енергије природе, која посматрача везује за посматрани облик. Свесно грађење ликовне форме као динамизма визуелне силе која бива неспутана људском акцијом, заправо је пренесено читање односа природе према човеку, у коме природа, као самостална јединица, не тежи свесном развоју сопствене силе, већ устаљеним процесима способно еволуира и даје нове форме, нове могућности, нови свет – рекао је Радосављевић.

Примарни геометријски облик, установљен од стране човека, овде је искоришћен као поновно ишчитавање базичних, наративних јединица, којима човечанство описује своју везу са природом, и из које црпи сву своју стваралачку снагу, додаје аутор. Теоријски, млади уметник поставио је однос у којем је човек доминантни учесник, и без ког се, заправо, ништа не би променило. Тако је на његовим цртежима управо човек активни стваралац чији финални производ нема задатак да упозна процес стварања, већ само да створи.

Никола Радосављевић, рођен је 1991. у Ужицу, а прошле године је дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, на Одсеку за примењену графику, атеље графика и књига у класи редовне професорке Гордане Петровић. Тренутно је студент мастер студија на истом факултету, из области графике. Добитник је четрнаест награда из области цртежа и графике, учествовао је на више од педесет колективних изложби у земљи и иностранству (Немачка, Јапан, Швајцарска…). До сада је организовао десет самосталних излагања. Ово му је једанаесто по реду. Део је студентске секције националног наступа Србије на Прашком квадријеналу 2015. Завршио је средњу уметничку школу у Ужицу смер техничар дизајна графике. Бави се графиком, цртежом, и проширеним медијима у области цртежа.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања