Сведочења преживелих и њихов значај

26/01/2023

Радионица под називом Сведочења преживелих и њихов значај биће одржана 27. јануара у Ликовном салону Културног центра Новог Сада у 18.00 часова. Радионицу ће водити Гордана Тодорић, а модератор је Владимир Папић.

Радионица Сведочења преживелих и њихов значај осмишљена је с намером да се укаже на значај ове врсте грађе, те да се учесницима пружи прилика да стекну основне вештине у непосредном раду са сведочанствима.

Сведочења оних који су преживели Холокауст (али и друге геноциде) су захваљујући напорима појединих историчара стекла равноправан статус у корпусу историјских извора. Иако је њихово прикупљање, чување и изучавање примарно било намењено истраживачима Холокауста, показало се да су она била драгоцен подстицај за настанак неких од канонских дела књижевности, музике и сликарства.

Коначно, и то је вероватно најважније, данас је јасно у којој мери су сведочења преживелих драгоцен алат у образовању генерација за које израз „Никада више!” неће бити фраза без значења, него формулација важног животног опредељења.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања