СВЕДОЧАНСТВА СА ПУТА ЗА КАМИНО САНТИЈАГО И „СА КРАЈА СВЕТА“ 22. децембра у клубу „Трибина младих“ КЦНС

01/12/2023

Искуства, запажања и утиске са чувеног пута Камино де Сантијаго пренеће нам причом и фотографијама лиценцирани планински водичи: балерина Српског народног позоришта Љубица Селаковић Бандић и некадашњи репрезентативац Србије у гимнастици Жарко Атанасовски. Представљање овог захтевног подухвата биће одржано 22. децембра у 19 часова у клубу „Трибини младих” Културног центра Новог Сада.

Пут за Сантијаго (шп. Camino de Santiago) је рута коју прелазе ходочасници, знатижељни туристи и планинари из читавог света. Пут води у Сантијаго де Компостелу, град у којем се налазе мошти Светог апостола Јакова.

Група од 14 новосадских планинара окупљена око Планинарско-спортског друштва „Железничар“ из Новог Сада прешла је за 40 дана близу 1000 километара. При томе су савладали и висинске разлике од 16.000 метара, као да су се два пута попели на кров света, чувени Монт Еверест. Овој екипи ни то није било довољно па су наставили пешачење, додатних 90 километара до Фистере, места на Атланском океану за које се некада, у време веровања да је свет равна плоча, мислило да је крај света.

Током средњег века Сантијаго де Компостела је било врло популарно ходочасничко одредиште, те је на овој траси изграђено око 1800 грађевина, верских али и световних, од великог историјског значаја.

Пут је одиграо темељну улогу у подстицању културне размене између Иберијског полуострва и остатка Европе у средњем веку. Он остаје сведочанство снаге хришћанске вере међу људима свих друштвених слојева из целе Европе. Касније је занимање за ово ходочашће ослабило, али у данашње време поново му се враћа популарност.

УНЕСКО је 1993. године прогласио шпански и француски део Пута за Сантијаго светском културном баштином, а Савет Европе му је 1987. године доделио титулу Главне улице Европе.

Фото: приватна архива

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања