Svečanom akademijom završena trodnevna manifestacija “Ledena tišina” posvećena žrtvama Novosadske racije

27/01/2014

 

Read this report in English.

Povodom obeležavanja 72.godišnjice Novosadske racije, Kulturni centar Novog Sada završio je trodnevnu manifestaciju “Ledena Tišina”, priredivši Svečanu akademiju u Velikoj sali ove institucije. Osim brojnih posetilaca, koji su došli da i poslednjeg dana manifestacije ojačaju sećanje na veliku tragediju koja je zadesila nedužne ljude, događaj su upotpunili i Srpsko-jevrejsko pevačko društvo hor “Braća Baruh” iz Beograda, Nora Čonkić Petrović, Spasenija Cana Sladojev, Aleksandar Gabona, Dobrica Čolaković i Aleksanar Veljić.

Program Svečane akademije počeo je himnom Srbije “Bože pravde”, a potom se publici obratio direktor ove institucije, dr Andrej Fajgelj. On je rekao da je veoma teško opisati i suočiti se sa ovakvim zločinom, koji čoveka može da pokoleba u verovanju da dobro uvek pobeđuje, jer u nekim trenucima čovek se oseća bespomoćno i malodušno.
„Tada čovek može doći u iskušenje da kaže da je zlo jako, a dobro slabo, da će zlo pobediti, i da ne možemo ništa da uradimo. Sećanje je ono što možemo. Možda malo, možda skromno, ali je ono nešto što možemo da uradimo. Treba da se držimo sećanja kao jedinog ali tvrdog bedema koji nas deli od mogućnosti da nam se ovakva stradanja ponove. Zbog toga sam ja danas zadovoljan čovek, jer kao što je teško pobrojati žrtve imenom i prezimenom, tako je teško pobrojati sve vas, koji ste se poslednjih nedelja i meseci, pripremali za obeležavanje 72.godišnjice Novosadske racije. Ugradili ste sebe u sećanje na naše žrtve, bilo to vremenom koje ste uložili, idejama koje ste izneli, rečima, delima, ili glasom. Kulturni centar Novog Sada je samo jedan od skromnih partnera koji su ove godine učestvovali u odavanju počasti žrtvama Racije. Mi smo uz pomoć Eparhije Bačke, Grada Novog Sada, Jevrejske opštine, ali i građana, ovom manifestacijom ojačali sećanje na brutalno stradanje naših sugrađana 1942. godine. Ono što bih izdvojio, jeste to da je Kulturni centar u ova tri dana bio ne samo centar umetnosti, već i centar nauke i obrazovanja o Raciji. Mi smo imali 800 novosadskih đaka, osnovnih i srednjih škola, koji su došli i upoznali se sa izložbama u naša tri salona: sa važnom pričom o logoru Šarvar, čuli su po prvi put svedočenja preživelih žrtava Novosadcke racije, videli fotografije iz 1942. godine. Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali i doprineli da se ovakva manifestacija ostvari i nadam se da narednih godina ovo sećanje neće izbledeti“ – rekao je Fajgelj.

Aleksandar Veljić, predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust, koji je stručno vodio đake kroz izložbe i na primeren način im približio činjenice o Novosadskoj raciji, obratio se posetiocima Svečane akademije, rekavši da je srećan zbog toga što je mlade sugrađane upoznao sa istorijskim zločinom, uz pouku da hrabrost i dobročinstvo predstavljaju oličje istorije, ali i događaja koji zauvek ostaju u sećanju.
„Nikada do sada ovako sadržajno, duboko i simbolično nije obeležena godišnjica Novosadske racije. Na ovaj način, prvi put je obeležena i u najvažnijoj novosadskoj ustanovi kulture. To je itekako razlog za sreću, iako je naš povod tužan. Makar i u ledenoj tišini, možemo ići kući mirni, jer smo uspeli da zatremo zaborav, koji je najveći neprijatelj našeg naroda”, rekao je Veljić, i zahvalio se svima, a posebno Kulturnom centru Novog Sada, koji je mladim Novosađanima preneo sećanje na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Novosadskoj raciji 1942. godine.

Prisutnima je predstavljen i dokumentarni film Eparhije Bačke „Deca besmrtnosti“. Ovaj film govori o najstrašnijem događaju u novijoj srpskoj istoriji o Šajkaško-Novosadskoj raciji koje su sproveli mađarski okupatori.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=t0wE0R9PQwo[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja