Свечаном академијом завршена тродневна манифестација “Ледена тишина” посвећена жртвама Новосадске рације

27/01/2014

 

Read this report in English.

Поводом обележавања 72.годишњице Новосадске рације, Културни центар Новог Сада завршио је тродневну манифестацију “Ледена Тишина”, приредивши Свечану академију у Великој сали ове институције. Осим бројних посетилаца, који су дошли да и последњег дана манифестације ојачају сећање на велику трагедију која је задесила недужне људе, догађај су употпунили и Српско-јеврејско певачко друштво хор “Браћа Барух” из Београда, Нора Чонкић Петровић, Спасенија Цана Сладојев, Александар Габона, Добрица Чолаковић и Алексанар Вељић.

Програм Свечане академије почео је химном Србије “Боже правде”, а потом се публици обратио директор ове институције, др Андреј Фајгељ. Он је рекао да је веома тешко описати и суочити се са оваквим злочином, који човека може да поколеба у веровању да добро увек побеђује, јер у неким тренуцима човек се осећа беспомоћно и малодушно.
„Тада човек може доћи у искушење да каже да је зло јако, а добро слабо, да ће зло победити, и да не можемо ништа да урадимо. Сећање је оно што можемо. Можда мало, можда скромно, али је оно нешто што можемо да урадимо. Треба да се држимо сећања као јединог али тврдог бедема који нас дели од могућности да нам се оваква страдања понове. Због тога сам ја данас задовољан човек, јер као што је тешко побројати жртве именом и презименом, тако је тешко побројати све вас, који сте се последњих недеља и месеци, припремали за обележавање 72.годишњице Новосадске рације. Уградили сте себе у сећање на наше жртве, било то временом које сте уложили, идејама које сте изнели, речима, делима, или гласом. Културни центар Новог Сада је само један од скромних партнера који су ове године учествовали у одавању почасти жртвама Рације. Ми смо уз помоћ Епархије Бачке, Града Новог Сада, Јеврејске општине, али и грађана, овом манифестацијом ојачали сећање на брутално страдање наших суграђана 1942. године. Оно што бих издвојио, јесте то да је Културни центар у ова три дана био не само центар уметности, већ и центар науке и образовања о Рацији. Ми смо имали 800 новосадских ђака, основних и средњих школа, који су дошли и упознали се са изложбама у наша три салона: са важном причом о логору Шарвар, чули су по први пут сведочења преживелих жртава Новосадцке рације, видели фотографије из 1942. године. Желим да се захвалим свима који су учествовали и допринели да се оваква манифестација оствари и надам се да наредних година ово сећање неће избледети“ – рекао је Фајгељ.

Александар Вељић, председник Друштва за очување сећања на Холокауст, који је стручно водио ђаке кроз изложбе и на примерен начин им приближио чињенице о Новосадској рацији, обратио се посетиоцима Свечане академије, рекавши да је срећан због тога што је младе суграђане упознао са историјским злочином, уз поуку да храброст и доброчинство представљају оличје историје, али и догађаја који заувек остају у сећању.
„Никада до сада овако садржајно, дубоко и симболично није обележена годишњица Новосадске рације. На овај начин, први пут је обележена и у најважнијој новосадској установи културе. То је итекако разлог за срећу, иако је наш повод тужан. Макар и у леденој тишини, можемо ићи кући мирни, јер смо успели да затремо заборав, који је највећи непријатељ нашег народа”, рекао је Вељић, и захвалио се свима, а посебно Културном центру Новог Сада, који је младим Новосађанима пренео сећање на страдање Срба, Јевреја и Рома у Новосадској рацији 1942. године.

Присутнима је представљен и документарни филм Епархије Бачке „Деца бесмртности“. Овај филм говори о најстрашнијем догађају у новијој српској историји о Шајкашко-Новосадској рацији које су спровели мађарски окупатори.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=t0wE0R9PQwo[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања