Свечано завршен 42. ИНФАНТ

01/07/2015

 

У Великој сали новосадског Културног центра, свечаним проглашењем победника и врсном представом „Манипулација“ у извођењу Виа негативе из Словеније, званично је завршен 42. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ. Према једногласној одлуци овогодишњег жирија, признање за најуспешнију представу у целини равноправно је додељено представама „Прошлост“ продукције Констанце Макрас и Доркипарк из Немачке и „Кратка прича о антихристу“ Андраша Урбана и Битеф театра из Београда.

У категорији за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и других уметности награда је додељена представи „Балерине“ Милене Богавац, док је награда за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика припала остварењу „Хамлет“ у адаптацији Оливера Фрљића. О наградама ове године одлучивали су: редитељ Богдан Јанковић, професор, прозни и драмски писац Горан Ибрајтер, новинар и позоришни критичар новосадског дневног листа „Дневник“ Игор Бурић. Директор Битеф театра Милош Латиновић захвалио је жирију на одлуци и додељеној награди, рекавши да је ово признање од изузетног значаја за Битеф театар. – Захваљујем се жирију, захваљујем се свима вама, и захваљујем се ансамблу ове представе која је за Битеф театар веома важна у овим годинама, које баш и нису лаке за рад и живот у позоришту – рекао је Латиновић.

 

По 42. пут, ИНФАНТ је показао да негује нове културне вредности и доказао да су нови позоришни изрази, несвакидашње плесне, глумачке и визуелне интерпретације, експерименталан приступ језику позоришта, као и предуслов за квалитет и оригиналност нових нивоа театра. Представа „Манипулација” која је одиграна у част награђених одушевила је Новосађане. Ову представу извела је трупа Виа негативе из Словеније, а урађена је у продукцији четири фетивала: Фестивал ТЕСЗТ (Румунија), Тхеалтер (Мађарска), Десире и ИНФАНТ (Србија). Ова необична представа изнова преисптује укорењена веровања како о самом друштву, тако и о границама које се нехотично јављају међу људима.

Овогодишњи Фестивал отворио је истакнути глумац Бранислав Трифуновић, речима да је у овом времену концепт и постојање оваквог фестивала „храброст“. Током трајања ИНФАНТА пред Новосађанима су се успешно представиле репрезентативне глумачке поставе из Немачке, Хрватске, Словеније и Србије. Поред тога уприличен је известан број перформанса који је поред едукативне функције успешно допринео и поновном освешћивању или подсећању колектива. Општи закључак је да је ИНФАНТ још једном делотворно подсетио на забрињавајућу кризу идентитета модерног друштва, представљајући је на један узвишенији и пријемчивији начин.

Одлуку жирија можете погледати овде

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања