Свечано почео 46. ИНФАНТ

25/06/2019

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ, 46. по реду, у организацији Културног центра Новог Сада, вечерас, 25. јуна 2019. године, свечано је отворен на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.

Под слоганом „У потрази за људскошћу“, до 2. јула новосадска публика имаће прилику да погледа 15 представа по избору селекторке Сање Крсмановић Тасић у извођењу театарских трупа из осам земаља (Немачка, Палестина, Јужне Кореја, Чешка, Италија, Швајцарска, Француска и Србија).

   Фестивал је отворила Рита Гоби изразивши задовољство што је чланица жирија овогодишњег ИНФАНТ-а.

Срећна сам што стојим овде, на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду где сам први пут заиграла. Прошле године била сам учесница фестивала, а сада ћу да будем публика. Уживајте у сваком кораку, сваком покрету и реченици – поручила је Рита Гоби и прогласила ИНФАНТ отвореним.

У наставку вечери, публика је имала прилику да ужива у перформансу „Бес“ плесне компанијеTула Лимнејос” из Немачке. Бес” је комад о шоку и протесту. Он нас води у свет контрадикција у којем се дубоко осећа немир.

Суптилно вибрирајуће кореографско призивање помало грозничавог усијања – утеловљење егзистенцијалног трења, отварање ране, гомилање гневa. Плес покренут оним што нас тера да застанемо и размислимо, да се наљутимо, раздвојимо или ујединимо.

Србију ће на 46. ИНФАНТ-у представљати Рефлектор театар са документарном представама „Смрт Фашизму!О рибарима и слободи“, Пошто гвожђе Бертолда Брехта (Факултет драмских уметности) и „Емигранти“ (Три гроша).

Затим, у сарадњи са фондацијом  Матера (Италија) и престоницом културе за 2019. годину, биће одиграна представа „Људска срамота“.

Наредних дана овогодишњег ИНФАНТ одиграће се представе: „Сребрни нож“ и „Грешка при слетању“ Гоблин партија из Јужне Кореје, „Кар“ Фекете серетлекаиз Чешке, „Северна страна“ Ан лу пур лома из Француске, комад „Енхедуана“ уметнице Аштар Муалем из Палестине и „Ромео, Ромео, Ромео“ Џошуе Монтена из Швајцарске.

Сви перформанси изводиће се у Културном центру Новог Сада, Српском народном позоришту, Позоришту младих и на више отворених локација.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања