Svečano počeo 22. EURO-IN FILM

04/12/2018

Festival evropskog i nezavisnog filma EURO-IN FILM, 22. po redu, zvanično je počeo u utorak 4. decembra, u Kulturnom centru Novog Sada, i trajaće do petka 28. decembra.

Programsku knjigu festivala možete pogledati ovde.

Festival su svečano otvorile tri filmske premijere -„Najlepša zemlja na svetu“ Želimira Žilnika, „Jovan Hranilović – čovek spajanja“ Milana Belegišanina i „Ernest Hemingvej – prosvetljavanje“, eksperimentalno ostvarenje Nene Tot Redžić iz Kanade. Ona se prva obratila novosadskoj publici, pošto je njen film prvi premijerno prikazan.

– Bila sam inspirisana romanom „Starac i more“ i želela sam da Hemingveja stavim u taj čamac. To je imaginacija, a film je dobio sredstva od grada Otave, pa sam turistički putovala na Kubu, snimala kamerom i polako stvarala film – otkrila je Tot Redžić, koja već treći put učestvuje na festivalu u Novom Sadu.

Potom se publici obratio novosadski reditelj Milan Belegišanin, čiji je film „Jovan Hranilović – čovek spajanja“, posvećen predsedavajućem Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine takođe prikazan večeras.

– Hranilović je bio renesansni čovek, političar, pesnik, sveštenik, bekrija i Hrvat i Rusin i Jugosloven, ali iznad svega je bio čovek – rekao je Belegišanin.

Reditelj Želimir Žilnik na ovaj festival došao je sa filmom „Najlepša zemlja na svetu“ nekoliko dana pošto je dobio nagradu za životno delo. On je podsetio da je pre četiri godine napravljen film „Destinacija Srbistan“, o migrantima koji idu kroz balkansku rutu sa juga Srbije do granica Evropske unije.

– Mene je interesovalo šta se sada dešava s tim ljudima koji su prošli tako paklen i rizičan put, a stigli su na destinaciju na kojoj žele da ostanu. U Austriji sam pronašao producenta i film je snimljen – kazao je Žilnik i festival proglasio otvorenim.

Urednik filmskog programa u KCNS Đorđe Kaćanski najavio je da će tokom festivala biti prikazano oko 200 filmova svih žanrova. Podsetio je da je prve godine na festivalu, koji je i tada otvorio Žilnik, bilo prikazano 17 filmova.

– Imaćete priliku da vidite filmove-pobednike Kana, Venecije, Moskve i drugih festivala, ali i druga ostvarenja koja zavređuju pažnju, mada nisu ovogodišnja produkcija, a nosioci su vrlo značajnih nagrada, zatim kanadske eksperimentalne filmove i mnoge druge – najavio je Kaćanski.

Cena ulaznica za filmove iz grupe „Mejn-strim“ i  „Dani italijanskog filma“ iznosiće 200 dinara, za filmove iz ciklusa „Francuski filmski karavan“ 150 dinara, dok je za sve ostale projekcije ulaz slobodan.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja