Свечано почео 22. ЕУРО-ИН ФИЛМ

04/12/2018

Фестивал европског и независног филма ЕУРО-ИН ФИЛМ, 22. по реду, званично је почео у уторак 4. децембра, у Културном центру Новог Сада, и трајаће до петка 28. децембра.

Програмску књигу фестивала можете погледати овде.

Фестивал су свечано отвориле три филмске премијере -„Најлепша земља на свету“ Желимира Жилника, „Јован Храниловић – човек спајања“ Милана Белегишанина и „Ернест Хемингвеј – просветљавање“, експериментално остварење Нене Тот Реџић из Канаде. Она се прва обратила новосадској публици, пошто је њен филм први премијерно приказан.

– Била сам инспирисана романом „Старац и море“ и желела сам да Хемингвеја ставим у тај чамац. То је имагинација, а филм је добио средства од града Отаве, па сам туристички путовала на Кубу, снимала камером и полако стварала филм – открила је Тот Реџић, која већ трећи пут учествује на фестивалу у Новом Саду.

Потом се публици обратио новосадски редитељ Милан Белегишанин, чији је филм „Јован Храниловић – човек спајања“, посвећен председавајућем Велике народне скупштине одржане у Новом Саду 25. новембра 1918. године такође приказан вечерас.

– Храниловић је био ренесансни човек, политичар, песник, свештеник, бекрија и Хрват и Русин и Југословен, али изнад свега је био човек – рекао је Белегишанин.

Редитељ Желимир Жилник на овај фестивал дошао је са филмом „Најлепша земља на свету“ неколико дана пошто је добио награду за животно дело. Он је подсетио да је пре четири године направљен филм „Дестинација Србистан“, о мигрантима који иду кроз балканску руту са југа Србије до граница Европске уније.

– Мене је интересовало шта се сада дешава с тим људима који су прошли тако паклен и ризичан пут, а стигли су на дестинацију на којој желе да остану. У Аустрији сам пронашао продуцента и филм је снимљен – казао је Жилник и фестивал прогласио отвореним.

Уредник филмског програма у КЦНС Ђорђе Каћански најавио је да ће током фестивала бити приказано око 200 филмова свих жанрова. Подсетио је да је прве године на фестивалу, који је и тада отворио Жилник, било приказано 17 филмова.

– Имаћете прилику да видите филмове-победнике Кана, Венеције, Москве и других фестивала, али и друга остварења која завређују пажњу, мада нису овогодишња продукција, а носиоци су врло значајних награда, затим канадске експерименталне филмове и многе друге – најавио је Каћански.

Цена улазница за филмове из групе „Мејн-стрим“ и  „Дани италијанског филма“ износиће 200 динара, за филмове из циклуса „Француски филмски караван“ 150 динара, док је за све остале пројекције улаз слободан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања