Свечано отворени 13. Антићеви дани и уручена Награда „Мирослав Антић“

11/03/2020

У среду, 11. марта 2020. године, у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду, отворени су 13. Антићеви дани. Манифестација која ове године носи слоган Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног, трајаће до петка 13. марта и садржаће веома богат програм посвећен славном песнику.

Овогодишње Антићеве дане свечано је отворио градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, а поздравну реч упутио је Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада. Присутнима се обратио и Мирослав Радоњић, члан Одбора и председник стручног жирија ове манифестације.

Градоначелник Милош Вучевић указао је на симболику овогодишње манифестације, а везује се за број 13 – Антићеви дани су 13. по реду, трају до 13. марта, а тај датум пада у петак. Како би то несташни и неукротиви Мика Антић данас доживео?

– Вероватно би то за њега био нови изазов, нови почетак, јер  само то се може очекивати од непоновљивог романтика. Једном сам прочитао да Мика пише такве стихове уз које се и најгорча пилула живота жваће као Моцарт кугла. Тачно тако, он топи срца било да пише о љубави, детињству или животу уопште. Учио нас је да волимо и да гледамо у звезде и та учења по Мики правила су људе од многих генерација – рекао је Вучевић и додао, на крају, своју жељу да бројимо Антићеве дане одавде до бескраја.

Директор Културног центра Новог Сада, Бојан Панаотовић, навео је да ова културна институција већ годинама улаже труд како би Антићеви дани били изванредни. Да би култура, а посебно песништво Мике Антића, било приближено народу, у оквиру ове манифестације приређен је програм и у Чонопљи и у Панчеву, а сутра у КС Еђшег око 150 радова младих уметника биће на тесту жирија.

– Ово су дани поезије, културе, стваралаштва и слава писане речи, јер паметни телефони могу човека да учине мање паметним, а писана реч, култура и уметност чине нас бољим, племенитијим и квалитетнијим људима. Дакле, ово нису само Антићеви дани, ово је слава писане речи и квалитета живота. Наши најмлађи треба да знају да бити светски човек не значи десет пута отпутовати у Париз, него читати Балзака, Лафонтена, Сартра итд. и имати ширину погледа на свет, а не бити паланка, јер 21. век је век образовања – нагласио је Панаотовић.

Жири Награде „Мирослав Антић“ у саставу: Мирослав Радоњић, Мина Ђурић и Дејан Алексић једногласно је доделио признање младом песнику Бојану Васићу за збирку песама „Топло биље“ у издању Културног центра Новог Сада.

– Васић је један од представника млађег песничког нараштаја, а овом збирком шири препознатљив поетски простор и на суптилан начин остварује дослух са поезијом Мирослава Антића – образложио је Радоњић одлуку жирија, а затим додао да је незванична, тајна награда жирија једногласно додељена Васићевој песми „Сунцокрет“ из награђене књиге.

Пошто му је градоначелник Милош Вучевић, у име Одбора Антићевих дана уручио награду, Васић се захвалио сарадницима КЦНС који су књигу опремили и објавили, као и жирију.

– Мирослав Антић, који није само импресионистички, интимистички и дечји песник, него и песник Матићевске свежине света, близак ми је, не само као читаоцу, и онај опори, реторички понесени Антић, као и његове поеме „Војводина“, „Рождество твоје“ и „Кикинда“, као и његова прва збирка песама „Испричано за пролеће“. Из таквих пролећа израста и свет топлог биља – рекао је лауреат.

            Свечаност отварања 13. Антићевих дана увеличали су хор „Цвркутићи“ и Бобан Џевердановић из Сремских Карловаца. Водитељ програма био је глумац Југослав Крајнов.

Истог дана, у преподневним часовима, чланови Делегације Града Новог Сада у саставу: Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу и Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада, положили су венце на гроб Мирослава Мике Антића на Градском гробљу у Новом Саду.

Потом су у Дунавском парку поред спомен-бисте песника, новинара, публицисте и филмског ствараоца, цвеће положили чланови Делегације Града Новог Сада, као и Мирослав Радоњић, члан Одбора и председник стручног жирија манифестације Антићеви дани, којима се прикључио и Тадија Шебез, ученик генерације Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и првак Балкана у програмирању.

– Мика Антић оставио је неизбрисив траг, а посебно у Новом Саду који је по њему и препознатљив. Његова нематеријална заоставштина инспирише уметнике и све генерације. Због тога се ми ових дана сећамо лика и дела Мике Антића – казао је Рожић захваливши се Културном центру Новог Сада и образовним институцијама којe су узелe учешће у овогодишњој манифестацији.

            На крају су ученица Основне школе „Мирослав Антић“ из Футога, Ана Андрић, млади извиђачи Одреда „Мирослав Мика Антић“, Јелена Радоњић и Дејан Јелисављевић, ученици Приватне ОШ „Мирослав Мика Антић“ из Новог Сада, Алекса Станојевић и Марија Миловановић, рецитовали познате Микине стихове.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања