Свечано отворени 12. Антићеви дани

13/03/2019

У организацији Скупштине града Новог Сада и Културног центра Новог Сада, у среду 13. марта, у Свечаној сали новосадске Градске куће, отворени су 12. „Антићеви дани“ у знак сећања на песника Мирослава Мику Антића (Мокрин, 1932 – Нови Сад, 1986). Ова манифестација трајаће до петка, 15. марта.

Овогодишње „Антићеве дане“ отворио је градоначелник Новог Сада и председник Организационог одбора ове манифестације Милош Вучевић, а поздравну реч упутио је директор КЦНС-a Бојан Панаотовић.

Свечаност је започео Миодраг Петровић, првак Драме Српског народног позоришта који је казивао Антићеву песму „Птица“ и на тај начин подсетио зашто је Мика Антић и даље један од највољенијих песника међу свим генерацијама.

Отварајући манифестацију, градоначелник Милош Вучевић рекао је да у Новом Саду сећање на омиљеног песника не траје само три дана, него сваки дан. Антићев дух, наставио је градоначелник, и све оно што је он представљао, осећамо сви ми који смо одрастали уз његове стихове, заљубљивали се и патили уз њих.

– Врло је тешко градирати омиљене Антићеве стихове, али издвојићу овом приликом оне које је посветио Новом Саду у контексту  неомиљене обавезе плаћања пореза, када је на пореској пријави написао песму „Пехар“ посвећену Новом Саду и послао. То илуструје Антићев шарм, карактеристичан не само за Новосађане него и за оне који у наш град долазе и прихватају га као свој – казао је Вучевић.

Осврнуо се градоначелник и на чињеницу да је манифестација „Антићеви дани“ ове године ослабљена, јер нас је напустила легенда културне сцене и бард књижевности др Драшко Ређеп, али то је, казао је Вучевић, обавеза више да се ова манифестација и даље негује.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић најавио је  да ће 2021. године „Антићеви дани“ бити једна од средишњих тачака Новог Сада као Европске престонице културе.

– Кроз сарадњу Културног центра Новог Сада са разним установама у региону, управо је манифестација „Антићеви дани“ један од најтраженијих културних садржаја. Наш маркетинг менаџер Мирсад Авдић вратио се пре неколико дана из Херцег Новог, у којем су сви тамошњи медији истакли да се у том црногорском граду Нови Сад представио бриљантним програмом. То је потврда да велики песници, попут Мике Антића, припадају баштини многих народа – поручио је Панаотовић.

Свечаност је завршена музичким програмом у којем су гитаристи  Милош Зубац и Милан Кораћ извели неколико нумера компонованих на Антићеве стихове, а чланови хора ОШ „Мирослав Антић“ из Футога својим звонким гласовима отпевали су неке од познатих стихова великог песника.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања