Svečano otvorena treća Konferencija o regionalnoj stabilnosti u KCNS

30/09/2019

U prepunoj sali Kluba „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada danas, 30. septembra 2019. godine, u 13.30 otvorena je treća Konferencija o regionalnoj stabilnosti. Konferencija, koju je idejno osmislio direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović, privukla je brojnu publiku koja je došla da o dobrosusedstvu i saradnji u regionu čuje stavove uglednih učesnika sa bivšeg prostora SFRJ. Ideja o održavanju Konferencije dobila je podršku političkog vrha Srbije, nevladinog sektora i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Na ovaj sada već tradicionalni skup reprezentativnih intelektualaca iz regiona i ove godine stigla su intrigantna i respektabilna imena: novinar „Indeksa“ Gordan Duhaček, čuveni profesor iz Splita dr Dragan Markovina, profesorka i umetnica iz Ljubljane dr Sara Špelec, karijerni diplomata iz Beograda dr Zoran Milivojević i direktor Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ratko Bubalo.

Pozdravnu reč učesnicima i publici uputio je direktor KCNS Bojan Panaotović, rekavši da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je, kako je bilo planirano, trebalo da otvori konferenciju, sprečen zbog obaveza u Beogradu, ali da je poslao poruku učesnicima skupa da snažno podržava ideju o regionalnoj stabilnosti, saradnji, multikulturalnosti i normalnosti.

Panaotović je, zatim, podsetio da je muzičar Džoni Štulić svojevremeno rekao da ko ne pamti – iznova proživljava, te izrazio nadu da svi dobro pamtimo šta su devedesete godine donele u pogledu bratoubilačkog rata, nesreća i krvoprolića.

– Naša ideja vodilja jeste da ovom konferencijom govorimo u prilog miru, dobrosusedstvu i saradnji, te da pozovemo intelektualni, moralni krem i elitu u svakom drugom smislu da govore o saradnji i dobrosusedstvu – kazao je Panaotović, dodavši da su ga neki naši i hrvatski portali nazvali „Gvardiolom u najnegativnijem smislu“, jer je na Konferenciju pozvao ove ličnosti.

– Ali ako to kažu ekstremisti, znači da sam napravio sjajan izbor odabravši ove vrsne intelektualce. Naredni put ćemo pozvati i nekog matematičara i statističara koji treba da dokaže ljudima u regionu da pitanje suživota nije apstraktan pojam, već je to boljitak za svakog građanina u regionu – naglasio je direktor KCNS, dodajući da tamo gde se ljudi gledaju preko nišana, tamo gde je nemir, tamo nema ni ekonomskog napretka.

Otvarajući Konferenciju o regionalnoj stabilnosti, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić kazao je da je veoma dobro da konferenciju sa temom o dobrosusedstvu, saradnji i stabilnosti imamo upravo u Novom Sadu, gradu poznatom po multikulturalnosti i suživotu, gradu koji je ponosan na svoje različitosti.

     – Regionalna stabilnost je preduslov za političku, ekonomsku, kulturnu i svaku drugu stabilnost. Naravno, za toleranciju i razumevanje zalaže se svako humano društvo, ali da bismo te vrednosti i dostigli moramo, pre svega, da se dobro razumemo, da se poštujemo i da negujemo kulturu dijaloga – rekao je Rožić.

On je, zatim, naglasio i da je veoma dobro što se ovakva konferencija održava u ustanovi kulture, jer „kultura nije neka izdvojena sfera društva“. Ona, kako je rekao, povezuje ljude, jača osećaj pripadnosti zajednici i formira identitet.

– Saradnja u resoru kulture, kada je Novi Sad u pitanju, može da bude uspešna, jer mi jesmo grad koji se pozicionirao kao centar kulture ne samo u Srbiji nego i u regionu. U 2021. godini Novi Sad će biti Evropska prestonica kulture i dobro je da se ovde govori i o kulturi dijaloga – rekao je Rožić i proglasio Konferenciju o regionalnoj stabilnosti otvorenom.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja