Свечано отворена трећа Конференција о регионалној стабилности у КЦНС

30/09/2019

У препуној сали Клуба „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада данас, 30. септембра 2019. године, у 13.30 отворена је трећа Конференција о регионалној стабилности. Конференција, коју је идејно осмислио директор Културног центра Бојан Панаотовић, привукла је бројну публику која је дошла да о добросуседству и сарадњи у региону чује ставове угледних учесника са бившег простора СФРЈ. Идеја о одржавању Конференције добила је подршку политичког врха Србије, невладиног сектора и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

На овај сада већ традиционални скуп репрезентативних интелектуалаца из региона и ове године стигла су интригантна и респектабилна имена: новинар „Индекса“ Гордан Духачек, чувени професор из Сплита др Драган Марковина, професорка и уметница из Љубљане др Сара Шпелец, каријерни дипломата из Београда др Зоран Миливојевић и директор Хуманитарног центра за интеграцију и толеранцију Ратко Бубало.

Поздравну реч учесницима и публици упутио је директор КЦНС Бојан Панаотовић, рекавши да је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је, како је било планирано, требало да отвори конференцију, спречен због обавеза у Београду, али да је послао поруку учесницима скупа да снажно подржава идеју о регионалној стабилности, сарадњи, мултикултуралности и нормалности.

Панаотовић је, затим, подсетио да је музичар Џони Штулић својевремено рекао да ко не памти – изнова проживљава, те изразио наду да сви добро памтимо шта су деведесете године донеле у погледу братоубилачког рата, несрећа и крвопролића.

– Наша идеја водиља јесте да овом конференцијом говоримо у прилог миру, добросуседству и сарадњи, те да позовемо интелектуални, морални крем и елиту у сваком другом смислу да говоре о сарадњи и добросуседству – казао је Панаотовић, додавши да су га неки наши и хрватски портали назвали „Гвардиолом у најнегативнијем смислу“, јер је на Конференцију позвао ове личности.

– Али ако то кажу екстремисти, значи да сам направио сјајан избор одабравши ове врсне интелектуалце. Наредни пут ћемо позвати и неког математичара и статистичара који треба да докаже људима у региону да питање суживота није апстрактан појам, већ је то бољитак за сваког грађанина у региону – нагласио је директор КЦНС, додајући да тамо где се људи гледају преко нишана, тамо где је немир, тамо нема ни економског напретка.

Отварајући Конференцију о регионалној стабилности, члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић казао је да je веома добро да конференцију са темом о добросуседству, сарадњи и стабилности имамо управо у Новом Саду, граду познатом по мултикултуралности и суживоту, граду који је поносан на своје различитости.

     – Регионална стабилност је предуслов за политичку, економску, културну и сваку другу стабилност. Наравно, за толеранцију и разумевање залаже се свако хумано друштво, али да бисмо те вредности и достигли морамо, пре свега, да се добро разумемо, да се поштујемо и да негујемо културу дијалога – рекао је Рожић.

Он је, затим, нагласио и да је веома добро што се оваква конференција одржава у установи културе, јер „култура није нека издвојена сфера друштва“. Она, како је рекао, повезује људе, јача осећај припадности заједници и формира идентитет.

– Сарадња у ресору културе, када је Нови Сад у питању, може да буде успешна, јер ми јесмо град који се позиционирао као центар културе не само у Србији него и у региону. У 2021. години Нови Сад ће бити Европска престоница културе и добро је да се овде говори и о култури дијалога – рекао је Рожић и прогласио Конференцију о регионалној стабилности отвореном.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања