Svečano otvorena izložba slika Vojislava Radovanovića “Projekat: Rajski vrt”

18/03/2014

 

U Likovnom salonu novosadskog Kulturnog centra otvorena je izložba slika Vojislava Radovanovića pod nazivom “Projekat: Rajski vrt”. Postavku je otvorila istoričarka umetnosti, Biljana Jotić, koja je rekla da je autor izložbe jedan od naših najperspektivnijih mladih slikara.

Tema kojom se bavi ovaj mladi slikar vrlo je široka: korovi, biljke koje smatramo lošim i neprijatnim. Međutim, kada ih vidimo na platnu ovog umetnika primećujemo drugu stranu štetnih biljaka, njihovu lepotu, blagotvornost i lekovitost. Slikarstvo Vojislava Radovanovića, kako je kazala Jotić, predstavlja put koji nas vraća u razmišljanje, ne samo o prirodi, već i o ljudima.

“Ovo je treća izložba u nizu, te je svaka za sebe posebna i autentična. Sve te izložbe povezuje tema i motiv koji je autor izabrao, a tu takođe spada i likovni izraz. Radovanović ima izuzetno bogato iskustvo, njegove slike vam pružaju osećaj lepog. Ova izložba predstavlja slike iz drugog ciklusa, „Projekat: Rajski vrt“. – rekla je Jotić, i zahvalila se KCNS.

Mladi i izuzetno perspektivni slikar Vojsilav Radovanović kaže da reč projekat u naslovu ove izložbe ima dvojako značenje, sa jedne strane postavlja pitanje dogmatske ideje samog Rajskog vrta, dok sa druge strane predstavlja egzitencijalnu, ljudsku potrebu da taj isti vrt bude rekonstruisan.

“Na ovoj izložbi su predstavljene slike iz dve serije.Prva serija se zove “Korov uvek procveta” i to su slike većeg formata. One predstavljaju divlje livade sa rascvetalim korovskim biljkama. Ova serija ustvari se bavi ljudskim predrasudama, jer predstavlja one biljke koje ljudi vide negativno, a o njima znaju vrlo malo. Druga serija nosi sasvim drugačiji naziv, “Projekat: Rajski vrt”, njen smisao je rekonstrukcija duhovne vrednosti koje su ljudima najpotrebnije.” –rekao je Radovanović.

Radovanović gradi dvodimenzionalni prostor na svojim slikama i usmerava pogled posmatrača na pojedinačne motive biljaka, i tako želi da ukaže na ono što je bitno i ujedno smanji jaz treće dimenzije. Svi zainteresovani sugrađani koji žele da pogledaju ovu izložbu, mogu to učiniti do 28. marta u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JHZDloqHtig[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja