Свечано отворена изложба слика Војислава Радовановића “Пројекат: Рајски врт”

18/03/2014

 

У Ликовном салону новосадског Културног центра отворена је изложба слика Војислава Радовановића под називом “Пројекат: Рајски врт”. Поставку је отворила историчарка уметности, Биљана Јотић, која је рекла да је аутор изложбе један од наших најперспективнијих младих сликара.

Тема којом се бави овај млади сликар врло је широка: корови, биљке које сматрамо лошим и непријатним. Међутим, када их видимо на платну овог уметника примећујемо другу страну штетних биљака, њихову лепоту, благотворност и лековитост. Сликарство Војислава Радовановића, како је казала Јотић, представља пут који нас враћа у размишљање, не само о природи, већ и о људима.

“Ово је трећа изложба у низу, те је свака за себе посебна и аутентична. Све те изложбе повезује тема и мотив који је аутор изабрао, а ту такође спада и ликовни израз. Радовановић има изузетно богато искуство, његове слике вам пружају осећај лепог. Ова изложба представља слике из другог циклуса, „Пројекат: Рајски врт“. – рекла је Јотић, и захвалила се КЦНС.

Млади и изузетно перспективни сликар Војсилав Радовановић каже да реч пројекат у наслову ове изложбе има двојако значење, са једне стране поставља питање догматске идеје самог Рајског врта, док са друге стране представља егзитенцијалну, људску потребу да тај исти врт буде реконструисан.

“На овој изложби су представљене слике из две серије.Прва серија се зове “Коров увек процвета” и то су слике већег формата. Оне представљају дивље ливаде са расцветалим коровским биљкама. Ова серија уствари се бави људским предрасудама, јер представља оне биљке које људи виде негативно, а о њима знају врло мало. Друга серија носи сасвим другачији назив, “Пројекат: Рајски врт”, њен смисао је реконструкција духовне вредности које су људима најпотребније.” –рекао је Радовановић.

Радовановић гради дводимензионални простор на својим сликама и усмерава поглед посматрача на појединачне мотиве биљака, и тако жели да укаже на оно што је битно и уједно смањи јаз треће димензије. Сви заинтересовани суграђани који желе да погледају ову изложбу, могу то учинити до 28. марта у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JHZDloqHtig[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања