Свечано отворена изложба Седам жена, седам делегата на Великој народној скупштини у Новом Саду 1918. године

10/12/2018

Поводом обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији у понедељак, 10.12.2018. у 13 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада отворена је изложба Седам жена, седам делегата на Великој народној скупштини у Новом Саду 1918. године. Изложбу су отворили Сунчица Марковић – помоћник директора Културног центра Новог Сада и секретар Одбора и проф. др Слободан Бјелица – историчар, члан Одбора за обележавање стогодишњице уласка српске војске у Нови Сад, а отварању су присуствовале и Мирјана Василић – председник Комисије за родну равноправност и одборница Скупштине Града Новог Сада, као и Сања Драшко – одборница у Скупштини Града Новог Сада.

– КЦНС је изложбу реализовао у сарадњи са Музејoм Војводине, Матицом српском и Музејoм присаједињења 1918. као део програма који је донео Одбор Града Новог Сада за обележавање стогодишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и уласка српске војске у Нови Сад. Седам жена, седам делегата је једна од три изложбе којом обележавамо овај велики јубилеј – рекла је Сунчица Марковић.

Велика народна скупштина одржана 25. новембра у Новом Саду, поред тога што је била демократска јер је објединила представнике различитих политичких партија, први пут у овом делу Европе је дала право гласа женама. После скупштине, жене у Србији нису и формално добиле право гласа. Прилика да учествују у политичком животу пружена им је тек 1945. године. Био је то први и усамљени случај политичке еманципације жена на овим просторима. Да би се жене изједначиле са мушкарцима и добиле пуна политичка права морало је проћи још неколико деценија.

– Уласком у Скупштину ове жене су, поред националног ослобођења, најавиле и једно модерно и либерално доба, улазак у 20. век. Поред војног, политичког и националног аспекта обележавања јубилеја, уметнички је једнако важан и лепо је видети поштоваоце уметности у оволиком броју – истакао је проф. др Бјелица.

Иако у тадашњој држави жене нису имале право гласа, Буњевке и Српкиње су се за њега, на тренутак избориле. 757 делегата из 211 општина, је изабрано вољом народа на великим зборовима у тим областима, независно од националне, класне и полне припадности. Једини услов је био да је делегат навршио 20 година. До тада су у Аустроугарској право гласа имали само мушкарци који су плаћали порез.

У 211 политичких општина изабрано и седам жена које су се истицале друштвеним и хуманитарним активизмом у својим срединама: Милица Томић, Мара Малагурски Ђорђевић, Катица Рајчић, Олга Станковић, Анастазија Манојловић, Манда Сударевић и Марија Јовановић.  Оне су пре сто година својим правом гласа на Великој народној скупштини утрле пут еменципацији жена у овом делу Европе. Иако су носиле европски дух и поставиле темеље родној равноправности, o њима и њиховим делима данас се мало зна. Остало је мало историјских записа, осим о Милици Томић и Мари Малагурски Ђорђевић.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања