Свечано отворен 45. ИНФАНТ

25/06/2018

45. по реду интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ, у организацији Културног центра Новог Сада, свечано је отворен вечерас, 25. јуна 2018. године, на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта.

У име града Новог Сада, присутнима се обратио председник Скупштине Града Здравко Јелушић, коме је добродошлицу испред Културног центра Новог Сада пожелела Миљана Козаров, помоћник директора КЦНС.

У свом обраћању публици и учесницима фестивала, Јелушић је истакао да је током деценија постојања ИНФАНТ више пута мењао име и непрестано трагао за најпримеренијим концептом који ће пружити уточиште неким новим позоришним тенденцијама.

– Постао је једна од одредница по којима је Нови Сад стекао славу и ван граница наше земље и допринео стицању двеју престижних титула – титуле Европске престонице културе 2021 и Омладинске престонице културе 2019. године – нагласио је Јелушић и додао да овај фестивал истрајава на путу развијања културне сцене и проширивања видика публике у чему му Град Нови Сад пружа велику подршку.

Пригодном беседом, фестивал је отворила Маја Митић,  глумица, кореографкиња, редитељка, драматург, гостујући професор на „Голдсмит“ Универзитету у Лондону и члан „Дах театра.“  Она је за себе казала да је сведок, учесник и посматрач ИНФАНТ-а од 1983. године када је у Новом Саду уписала Академију уметности.

– Тих година упијала сам фестивал, заљубљивала се у њега и у овај град. Још тада ми је била важна реченица: “Нема река без притока, нема главног правца без алтернативног“. Још тада ми је било јасно да је важно да се овакав фестивал деси баш у овом граду – казала је Маја Митић, а затим фестивал прогласила отвореним.

У наставку вечери, публика је имала прилику да  ужива у перформансу под називом „У изградњи“ (Under Construction) позоришне групе Даваи из Израела. Групу су 2013. године основали: Фјодор Макаров, Алексеј Гавријелов и Виталиј Азарин. Сва три члана рођени су у бившем СССР-у, a у Израел су се доселили 90-их година прошлог века.

Комад „У изградњи“ заправо је невербална комедија о три ексцентрика која деле претрпан, запуштен стан: сијалице прегоревају, цеви пуцају, комарци гризу, мозгови су збрчкани, свет шаље претеће сигнале… Али ова господа желе да попију чај и тако ће и бити, макар се свет распадао.

Претходно, уочи званичног почетка овогодишњег ИНФАНТ-а, у 19 часова, на летњој сцени Културног центра Новог Сада, изведен je урнебесни спектакл „Вивисекција Креденца“ у копродукцији Фестивала у Авињону и позоришта Бастиља из Француске.

Ово гостовање и извођење реализовано је уз подршку Фондације “Нови Сад 2021” и програма Театроскоп (Србија), чији су оснивачи: Француски институт, Министарство културе и Министарство европских и спољних послова Републике Француске.

Другог дана 45. ИНФАНТ-а, у уторак 26. јуна 2018. године, у 11 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, биће одржан округли сто о представама „Вивисексија креденца“ и „У изградњи“.

Истог дана одиграће се две представе у Српском народном позоришту: у 19 часова, на сцени „Пера Добриновић“, публика ће моћи да види представу „Балканска тужбалица“, Пулс театра, а у 21.30 часова на Камерној сцени „Пост квартет“, такође у извођењу Пулс театра.

Изложбом коју је приредила Eфемера колектива из Србије, а која носи назив „Нова парадигма – нова читања”, у 23 часа у Клубу „Трибина младих” КЦНС-а, биће завршен други дан ИНФАНТ-а.

Фестивал ће трајати до понедељка, 2. јула 2018. године. Биће изведено 11 представа из Француске, Израела, Србије, Шпаније, Словеније, Македоније, Мађарске и Русије.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања