Свечано отворен 12. „Прозефест“

25/09/2018

Наступом браће Теофиловић, јединствених интерпретатора српских традиционалних и архаичних мелодија, у уторак, 25. септембра 2018. године, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, отворен је Међународни фестивал прозе „Прозефест“, 12. по реду, који ће трајати до 28. септембра.

На самом отварању, престижна Међународна књижевна награда „Милован Видаковић“ уручена је Миљенку Јерговићу, писцу из Хрватске.

На фестивалу ће се новосадској читалачкој публици, уз Јерговића, представити још пет писаца –  Боривој Радаковић из Загреба, Ранко Рисојевић (Бањалука), Енес Халиловић (Нови Пазар), Радивој Шајтинац (Зрењанин) и Срђан Срдић (Кикинда).

    У уводном обраћању, уредник говорног програма у КЦНС Ђорђо Сладоје, подсетио је да је у протеклих 11 година КЦНС угостио многе велике писце, а фестивалским програмима присуствовало је више хиљада посетилаца. То, како је рекао, макар накратко демантује приче о кризи књиге и читања, а посебан шарм „Прозефесту“ дају новосадски гимназијалци који активно учествују у фестивалу.

Бојан Панаотовић, директор КЦНС-а, упутио је поздравну реч учесницима „Прозефеста“ нагласивши да су сви писци овог фестивала подједнако важни, лауреат је први међу једнакима, „то смо рекли и претходних година Љоси, Памуку и Хандкеу, па наглашавамо и сада.“

     Осврнувши се на чињеницу да су учесници овогодишњег фестивала писци из региона, Панаотовић је указао да су доминантне интелектуалне елите имале на уму човекољубље, филантропију, праштање, разумевање, па и људска и грађанска права, не би дошло до трагике какву познаје Балкан.

Значај читања и просвећивања, Панаотовић је поткрепио детаљем из романа лауреата Јерговића који, говорећи о Гаврилу Принципу, пише да су процеси на Балкану много сложенији него што их Запад искривљује и презентује својој јавности, наводећи Принципа као главног узрочника Првог светског рата.

    – Зато је важно читати Јерговића и књижевну репрезентацију региона, како бисмо могли правилно да промишљамо и поимамо ствари – нагласио је Панаотовић, а затим овогодишњем лауреату Миљенку Јерговићу уручио престижну награду  „Милован Видаковић“. Ђорђо Сладоје је рекао да се образложење за ово престижно признање додељено Јерговићу за његов свеукупан прозни рад може наћи у његовим романима и причама.

Књижевник и учесник првог „Прозефеста“, Владислав Бајац, поздравио је многобројну публику фестивала и присетио се своје изјаве дате медијима те прве године фестивала као одговора на питање која би била његова највећа вредност у будућности:

– Без двоумљења сам навео да би то била његова млада публика, а најпре учесници – средњошколци, али не као пасивни слушаоци, већ као модератори разговора. И тада и сада они су заправо благо ове оригиналне идеје, њени критичари и теоретичари, творци неоптерећеног вредносног система, заговорници чистоте мисли, невине и поносно наивне искрености према књижевном делу и директности у дијалогу – казао је Бајац и прогласио „Прозефест“ отвореним.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања