Svečano otvoren 11. „Prosefest“ – Panaotović – „Nikad ne smemo zaboraviti slavno ime Petera Handkea“

18/04/2017

U utorak, 18. aprila 2017. godine, na sceni „Pera Dobrinovićˮ Srpskog narodnog pozorišta, otvoren je jedanaesti po redu festival proznog stvaralaštva „Procefestˮ, a nagrada „Milovan Vidakovićˮ otišla je u ruke Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti.

Pred punom pozorišnom salom, „Prosefest” je svečano otvorio Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada.

 

„Novi Sad je danas svetska prestonica kulture, zahvaljujući ne samo uvaženom gospodinu Handkeu, već i svim slavnim piscima širom sveta, Evrope i regiona koji su učestvovali na Prosefestu.”, istakao je direktor Kulturnog centra u Novom Sadu.

Panaotović tom prilikom još ističe i suštinsku poruku „Prosefesta”, festivala svetskog karaktera – a to je širenje ljubavi prema pisanoj reči, i to ne bilo kakvoj i bilo čijoj. Ovaj festival podrazumeva širenje ljubavi prema pisanoj reči onih ljudi koji šire dobrotu i koji tragaju za mudrošću, istinom, razumevanjem i tolerancijom među ljudima. Kao domaćin i prvi čovek Kulturnog centra, u ime građana Srbije, izjavio je da se ne može ni rečima, ni delima, ni nagradama iskazati zahvalnost i dug koji Srbija ima prema Peteru Handkeu. Ono što ga razlikuje od drugih jeste najpre iskren i objektivan pristup prema književnosti i pisanoj reči.

Bojan Panaotović istakao je još i to da: „Kada je jednom narodu i jednoj državi bilo najteže, u celokupnoj njegovoj novijoj istoriji, i kada je prolazio i brodio kroz najteže trenutke u ukupnoj svojoj istoriji, i kada je bezmalo unisono čitav jedan svetski pol, jednu stranu  u građanskom ratu proglasio za pariju, krivca, ubice i zlikovce –  pojavio se jedan čovek, koji je rekao: istina je znatno složenija, to je građanski rat, nema nevinih, svi su žrtve. Posmatrajte stvari objektivno, trezveno, uravnoteženo; ne postoje samo zli Srbi i ostali koji su dobri. Taj koji je to rekao, bio je Peter Handke”

Nijedan naš unuk, ni praunuk, i nijedna biblioteka, nijedno pozorište i Matica srpska nikada ne smeju zaboraviti ovo slavno ime svetske književnosti i slavno ime za naš narod – Peter Handke.”

U nastavku programa prisutnima se obratio Žarko Radaković, književnik i prevodilac Petera Handkea:

„Handkeova proza, drame i lirika, danas su najbitnija književnost moga vremena. Sve je u njoj tako jasno, tačno, čisto i uverljivo. Tekstovi odmah privlače čitaoca, aktiviraju empatiju, otvaraju goruća pitanja i produktivno razaraju konvencije.”

Radaković je podelio sa publikom neizmerno zadovoljstvo i privilegiju što živi u istom vremenu kad i ovaj veliki pisac, pa je samim tim, kao njegov prevodilac, imao priliku da putuje sa svojim piscem i poseti mesta na kojima će biti začeti budući tekstovi.

 

Nagradu „Milovan Vidaković” je uručio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

„Ova nagrada danas ide u ruke velikom piscu Peteru Handkeu, jednom od najznačajnijih pisaca današnjice, čoveku koji je svojim literarnim, eruptivnim darom obeležio poslednje decenije XX veka, čoveku koji je pored književnog talenta ovaj svet obasjao još jednom, često zaboravljenom osobinom, koja se zove ljudska vrlina. Čestitam organizatorima, Kulturnom centru Novog Sada, na uspešnom realizovanju ove značajne manifestacije.”

Vukosavljević napominje da treba ceniti i prepoznati vrlinu kada je gledamo u oči, a ne samo onu uvezenu u istorijski kontekst. Druženje u okviru prve večeri „Prosefesta” nastavljeno je emitovanjem delova dokumentarnog filma o Peteru Handkeu, koji je specijalno za „Prosefest” režirala Korina Belc. Tokom otvaranja festivala, prisutni su imali prilike da uživaju u muzičkim izvedbama vokalnog sastava „Sionˮ iz Novog Sada.

Festival „Prosefestˮ trajaće od 18. do 21. arila i održavaće se na čak deset lokacija: Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet u Novom Sadu, tri novosadske gimnazije – Jovan Jovanović Zmaj, Svetozar Marković, Isidora Sekulić, Petrovaradin, institut Servantes Beograd, Biblioteka grada Beograda i knjižara Delfi Laguna SKC. Gosti ovogodišnjeg „Prosefesta” su: Luisa Valensuela, Slobodan Šnajder, Santjago Ronkaljolo, Drago Kekanović, Branko Anđić i Mirko Demić, kao i lauerat Peter Handke.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja