Свечано отвoрен 11. „Просефест“ – Панаотовић – „Никад не смемо заборавити славно име Петера Хандкеа“

18/04/2017

У уторак, 18. априла 2017. године, на сцени „Пера Добриновићˮ Српског народног позоришта, отворен је једанаести по реду фестивал прозног стваралаштва „Проceфестˮ, а награда „Милован Видаковићˮ отишла је у руке Петеру Хандкеу, аустријском књижевнику и активисти.

Пред пуном позоришном салом, „Просефест” је свечано отворио Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада.

 

„Нови Сад је данас светска престоница културе, захваљујући не само уваженом господину Хандкеу, већ и свим славним писцима широм света, Европе и региона који су учествовали на Просефесту.”, истакао је директор Културног центра у Новом Саду.

Панаотовић том приликом још истиче и суштинску поруку „Просефеста”, фестивала светског карактера – а то је ширење љубави према писаној речи, и то не било каквој и било чијој. Овај фестивал подразумева ширење љубави према писаној речи оних људи који шире доброту и који трагају за мудрошћу, истином, разумевањем и толеранцијом међу људима. Као домаћин и први човек Културног центра, у име грађана Србије, изјавио је да се не може ни речима, ни делима, ни наградама исказати захвалност и дуг који Србија има према Петеру Хандкеу. Оно што га разликује од других јесте најпре искрен и објективан приступ према књижевности и писаној речи.

Бојан Панаотовић истакао је још и то да: „Када је једном народу и једној држави било најтеже, у целокупној његовој новиjoj историји, и када је пролазио и бродио кроз најтеже тренутке у укупној својој историји, и када је безмало унисоно читав један светски пол, једну страну  у грађанском рату прогласио за парију, кривца, убице и зликовце –  појавио се један човек, који је рекао: истина је знатно сложенија, то је грађански рат, нема невиних, сви су жртве. Посматрајте ствари објективно, трезвено, уравнотежено; не постоје само зли Срби и остали који су добри. Тај који је то рекао, био је Петер Хандке”

Ниједан наш унук, ни праунук, и ниједна библиотека, ниједно позориште и Матица српска никада не смеју заборавити ово славно име светске књижевности и славно име за наш народ – Петер Хандке.”

У наставку програма присутнима се обратио Жарко Радаковић, књижевник и преводилац Петера Хандкеа:

„Хандкеова проза, драме и лирика, данас су најбитнија књижевност мога времена. Све је у њој тако јасно, тачно, чисто и уверљиво. Текстови одмах привлаче читаоца, активирају емпатију, отварају горућа питања и продуктивно разарају конвенције.”

Радаковић је поделио са публиком неизмерно задовољство и привилегију што живи у истом времену кад и овај велики писац, па је самим тим, као његов преводилац, имао прилику да путује са својим писцем и посети места на којима ће бити зачети будући текстови.

 

Награду „Милован Видаковић” је уручио Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Владе Републике Србије.

„Ова награда данас иде у руке великом писцу Петеру Хандкеу, једном од најзначајнијих писаца данашњице, човеку који је својим литерарним, еруптивним даром обележио последње деценије XX века, човеку који је поред књижевног талента овај свет обасјао још једном, често заборављеном особином, која се зове људска врлина. Честитам организаторима, Културном центру Новог Сада, на успешном реализовању ове значајне манифестације.”

Вукосављевић напомиње да треба ценити и препознати врлину када је гледамо у очи, а не само ону увезену у историјски контекст. Дружење у оквиру прве вечери „Просефеста” настављено је емитовањем делова документарног филма о Петеру Хандкеу, који је специјално за „Просефест” режирала Корина Белц. Током отварања фестивала, присутни су имали прилике да уживају у музичким изведбама вокалног састава „Сионˮ из Новог Сада.

Фестивал „Просефестˮ трајаће од 18. до 21. арила и одржаваће се на чак десет локација: Српско народно позориште, Културни центар Новог Сада, Филозофски факултет у Новом Саду, три новосадске гимназије – Јован Јовановић Змај, Светозар Марковић, Исидора Секулић, Петроварадин, институт Сервантес Београд, Библиотека града Београда и књижара Делфи Лагуна СКЦ. Гости овогодишњег „Просефеста” су: Луиса Валенсуела, Слободан Шнајдер, Сантјаго Ронкаљоло, Драго Кекановић, Бранко Анђић и Мирко Демић, као и лауерат Петер Хандке.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања