Свечано откривен мозаик у оквиру пројекта „Наш Дунавˮ

31/08/2022

У холу Културног центра Новог Сада свечано је откривен мозаик рађен у оквиру пројекта „Наш Дунавˮ као део званичног програма Европске престонице културе – Нови Сад 2022 и Програмског лука „Дунавско мореˮ. Присутне је у име КЦНС поздравила помоћница директора Сунчица Марковић, у име Дортмундске групе обратио се уметник Александар Пол, а мозаик су открили Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, и Дина Вучинић, члан Градског већа за образовање.

  • Велика је част видети овакав пројекат у ком наши најмлађи суграђани развијају своју креативност и стваралаштво. Значајно је што су наша деца активни чиниоци најважнијег и највећег европског пројекта који Нови Сад остварује на пољу културе у овој години. Међутим, интерсекторска сарадња је веома битна и радује чињеница што су учешће у реализацији овог пројекта узеле образовне институције, културне установе, али и невладин сектор – истакао је Рожић.

Пројекат је реализован у сарадњи са ПУ „Радосно детињствоˮ, Галеријом „Бел Артˮ и „Дортмундском групомˮ из Дортмунда. Након откривања мозаика, у клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада отворена је изложба дечјих скица и радова насталих током пројекта „Наш Дунавˮ. Пројекат подразумева интерактивне ликовно-едукативне радионице за децу предшколског узраста. Радионице су трајале годину дана, од септембра 2021. до августа 2022. године. Њихов циљ био је да се код деце пробуди свест о Новом Саду као будућој европској престоници културе, о томе у каквом граду живе, шта их све окружује, које су то вредности које нашем животу дају смисао, развој критичког и самосталног мишљења код деце, посматрања и промишљања о окружењу и њиховој улози у друштву. Деца су на облуцима сликала своју импресију о Дунаву и очувању његовог биљног и животињског света. Пројекат је реализован у дванаест вртића и у њему је учествовало 348 малишана, а водиле су га ликовне педагошкиње Данијела Вимић, Јелена Тишма и Милана Богуновић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања