Сутра почиње ИНФАНТ

09/09/2022

Чувени бечки Бургтеатар за један дан стиже у Нови Сад како би у Српском народном позоришту отворио 49. ИНФАНТ Стриндберговим комадом Госпођица Јулија који је режирала Матеја Колежник.

„Као модерни ликови који живе у добу транзиције, у сваком случају ужурбаније и хистеричније него у времену које му је претходило, описао сам своје фигуре као колебљивије и распадљивије од њихових претходника, мешавину старог и новогˮ, говорио је Стриндберг, а критика која је до сада написана на немачком језику о овој представи уједињена је у мишљењу како је Госпођица Јулија мастерклас који се не сме пропустити.

И преостале три представе овогодишњег ИНФАНТ-а у селекцији прослављеног македонског редитеља Александра Поповског доносе импресиван поглед на позоришну Европу. Све говоре о слободама и њиховој одбрани, о митовима који морају да се руше и оним новим које би требало изградити на здравим основама.

Национално позориште Мађарске (Nemzeti Szinhaz) 11. септембра играће пред нашом публиком представу Војцек. Млади глумци овог театра пропитују нашу ремедијализовану стварност која, чини се, све више постаје наш једини живот.

Авангардно Градско позориште Љубљана (Mestno gledališče ljubljansko) долази 12. септембра са представом Талог у режији Жиге Дивjака који се бавио темом свеопште хистерије и питањем шта ће бити са нама када у журби престигнемо своју будућност и ње више не буде.

Фестивал 13. септембра заокружује Српско народно позориште представом Kafka Machine која говори о лажним идентитетима, потрошеним илузијама и злоупотребљеним идеологијама.

Не пропустите 49. ИНФАНТ, позоришни догађај године, који ће бити одржан у Новом Саду од 10. до 13. септембра.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања