Данас почиње 22. ЕУРО-ИН ФИЛМ

03/12/2018

У понедељак, 3. децембра, у клубу „Трибина младих“ одржана је конференција за новинаре поводом 22. Фестивала европског и независног филма (Еуро-ИН-Филм) који почиње данас, а трајаће до 28. децембра. О историјату фестивала и програму предстојеће манифестације говорио је Ђорђе Каћански, уредник филмског програма у КЦНС.

Уредник фестивала, Ђорђе Каћански, подсетио је да је фестивал настао 1997. године под именом „Еуро филм“, на скупу актуелних и креативних филмаџија тог времена. Њихов циљ је био да омогуће добар пласман европског филма до гледалаца широм тадашње државе.

Међу првима, на тај позив одазвао се Културни центар Новог Сада и те прве године премијерно је приказано 17 филмова, као и ревија филмова Желимира Жилника који је и отворио тадашњи фестивал.

– За нас је врло значајно и дирљиво да ће и овај фестивал, 22. по реду, отворити Жилник, аутор који већ десетинама година ствара и радо је виђен гост на свим светским фестивалима – рекао је Каћански и нагласио да ово није „евроунијски“ фестивал, него празник филма који географски обухвата целу Европу.

Каћански је најавио да ће овогодишњи фестивал садржати 15 тематских целина, почевши од „мејн-стрима“ и промоције филмова чије пројекције су у биоскопима. Такође, фестивал ће се придружити обележавању стогодишњице великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији, те ће уз низ филмова бити приказано и филмско остварење „Краљ Петар Први“.

Фестивал ће бити отворен данас у КЦНС у 20 сати пројекцијом остварења три велика уметника. То су Желимир Жилник и његов најновији филм „Најлепша земља на свету“, за који је аутор на управо завршеном фестивалу у Београду награђен признањем за животно дело.

 Други уметник је новосадски редитељ Милан Белегишанин, овенчан многим признањима у сфери документарног филма, а на овом фестивалу представиће се остварењем „Јован Храниловић – човек спајања“ који је посвећен председавајућем Велике народне скупштине, одржане у Новом Саду 25. новембра 1918. године.

 Трећи филм који ће публика моћи да погледа на почетку фестивала, експериментално је остварење Нене Тот Реџић из Канаде „Ернест Хемингвеј – просветљавање“. Сва три аутора биће присутна сутра на отварању фестивала.

Цена улазница за филмове из групе „Мејн-стрим“ и  „Дани италијанског филма“ износиће 200 динара, за филмове из циклуса „Француски филмски караван“ 150 динара, док је за све остале пројекције улаз слободан.

Овај фестивал подржали су одговарајући ресори Града Новог Сада, АП Војводине и Републике Србије, као и одговарајуће иностране и међународне асоцијације, организације и партнери.

 

Програмску књигу фестивала можете погледати овде.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања