Сусрет Јасминке Петровић и новосадских основаца

20/10/2016

На Трибини младих Културног центра Новог Сада у четвртак, 20. октобра 2016, одржана је промоција књиге Јасминке Петровић „Лето када сам научила да летим“ у издању Креативног центра.

Разговор са ауторком водили су ученици основних школа: „Јован Поповић“, „Јован Јовановић Змај“ и „Ђорђе Натошевић“. Програм уједно представља прво у низу дружења основаца са писцима за децу у оквиру стандарних програма Међународног фестивала прозе – “Prosefest”, у којима су до сада учествовали новосадски гимназијалци. На тај начин и млађи ученици имаће прилику да се упознају са прозним стваралаштвом ван њиховог редовног школског програма, те да остваре живи контакт са својим омиљеним писцима.

img_8990

Присутнима се прво обратио уредник књижевног програма Културног центра Новог Сада Недељко Мамула изразивши велико задовољство што се пројекат Међународног фестивала прозе – Prosefest” проширио на основне школе и што ће основци имати прилику да се упознају са писцима.

Наташа Тополац, програмски организатор Културног центра Новог Сада, захвалила се ученицима, наставницим, ауторки књиге и Креативном центру што су се одазвали позиву и на тај начин су заједно покренли једну нову идеју.

Уредница Креативног центра Анђелка Ружић објаснила је шта је то посао једног уредника и како изгледа сарадња писаца и уредника који објављују књиге.

Ауторка књиге „Лето када сам научила да летим“ Јасминка Петровић, истакла је да је привилегована што има прилику да буде део пројекта који ће спојити писце и младе читаоце.

– За мене је ово једно ново искуство и веома сам се радовала овом сусрету са читаоцима. Ово је одлична идеја и прави пут и начин да се деца мотивишу и читају књиге – рекла је Јасминка Петровић.

Основци су уживали у пријатном и едукативном разговору са писцем и уредницом и том приликом су сазнали нешто више о томе како настаје једна књига, како писац ствара своје јунаке и да ли је тешко премостити генерацијску разлику и написати књигу за децу.

Ученици су се сложили да је програм ове врсте једно ново и лепо искуство које ће сигурно дуго памтити.

-Надам се да ћемо имати још прилика да се дружимо са писцима јер су овакви догађаји искуства која ћемо дуго памтити – рекли су новосадски основци.

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B9rXNItnyRM[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања