СТАВ КЦНС ПОВОДОМ ПИТАЊА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ МЕДИЈА И ПОЈЕДИНАЦА О МАНИФЕСТАЦИЈИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“

26/04/2021

Медијима и појединцима који су нам се обратили у вези с овогодишњим током манифестације „Антићеви дани“, упућујемо одговор овим путем:

1. Припреме, активности као и почетак програма „Антићевих дана“ одложени су због изузетно неповољне епидемиолошке ситуације у Србији. Одложене су, на пример, и Олимпијске игре – свако нормалан зна да епидемију није измислио КЦНС.
2. Награду „Антићевих дана“ за поезију и стваралачки рад додељује Одбор Манифестације. Тако изричито пише у правилнику који уређује рад ове манифестације. То значи да жири ПРЕДЛАЖЕ једног или више стваралаца, а Одбор прихвата или доноси одлуку независно од жирија. Из приложеног је јасно да жири нема овлашћења да, не обавестивши Одбор нити било кога из организације, из једне новосадске кафане зове телефоном било кога и да га обавештава о евентуалном освајању награде.

3. Не постоји било какав званичан, формални или писани запис о томе да је жири обавестио Одбор манифестације о томе да је донета одлука о лауреату. Да постоји, медији и заинтересовани тровачи јавне сцене већ би то објавили на друштвеним мрежама и медијима!
4. Одбор манифестације никоме није доделио награду нити је добио од жирија извештај о предлогу добитника, те сходно томе није могао награду никоме ни да одузме. Приче о одузимању награде служе да се пресним псеудоинформацијама нахране политички патуљци који покушавају да опсене простотом (малобројну) публику! Нема никаквог трага о томе да је жири обавестио Одбор о свом предлогу нити да је Одбор донео одлуку. Штавише, Одбор се услед пандемије није ни састајао. Да се састајао, то се не би могло сакрити, јер се о сваком састанку Одбора праве званичне белешке и записници.
5. Не оспоравамо ни у једном тренутку да су неки чланови жирија можда звали неке уметнике и обавештавали их о својим ставовима, већ саопштавамо јавности да жири на то нема ни формално-правно нити било које друго право. Жири обавештава Одбор о свом предлогу, Одбор расправља и, након већине гласова у Одбору, доноси одлуку о лауреату и лице које одреди Одбор саопштава лауреату да је добитник.
6. Особа која се оглашавала у јавности да јој је награда тобоже одузета јер је противник режима, добитница је Награде за књижевност Града Београда за 2019. годину, а 2012. и 2016. наступала је у КЦНС на манифестацији „Прозефест” као радо виђен гост и уметник.
7. КЦНС је установа која је наградила, угостила и јавности представила Олгу Токарчук, Орхана Памука, Марија Варгаса Љосу, Петера Хандкеа, Виктора Јерофејева, Миљенка Јерговића, Вулета Журића и десетине и стотине врхунских домаћих, европских и светских писаца. Наш портфолио је такав да се из њега недвосмислено ишчитава да се руководимо квалитетом и уметничким врлинама, а не политиком. Али истовремено, нећемо попуштати чаршијским кухињама и мизерном политикантству. Јефтин је трик да неко уплитањем политике тамо где је нема за себе и политичку опцију коју заступа извуче неки бенефит.
8. Поједини чланови Одбора имали су конкретне и смислене предлоге о овогодишњој награди независно од рада жирија, саобразно специфичној динамици догађаја на уметничкој позорници Новог Сада у овој години, али никакве одлуке није било, јер седнице Одбора због пандемије нису ни одржаване.
9. КЦНС је установа у коју је престижно доћи и у њој одржати књижевно вече, зато код нас без размишљања долазе нобеловци и светски и регионални реномирани писци, и тако ће и остати. Никакве шаљиве, ефемерне жалопојке неће нарушити нимало нашег реномеа. Што би рекли у Црној Гори: „Ни пера нам не могу одбити“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања