Susret direktora KCNS Bojana Panaotovića sa ambasadorom Kanade Filipom Piningtonom

22/11/2016

Srpsko – kanadska umetnica Dragica Didi Gađanski nakon 50 godina prvi put u Srbiji!

Izložba slika pod nazivom „Retrospektiva“ srpsko-kanadske umetnice Dragice Didi Gađanski, svečano je otvorena u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Postavku je otvorio ambasador Kanade u Srbiji NJ. e. Filip Pinington, a podršku i dobrošlicu umetnici pružili su direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović i član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić. Pred otvaranje izložbe, autorka je u Likovnom salonu Kulturnog centra održala besplatnu slikarsku radionicu na temu “Demonstracija rada na novim materijalima”, koja je veoma zainteresovala ovdašnje umetnike.

dalibor-rozic-nj-e-filip-pinington-dragica-gadanski-bojan-panaotovic

Kulturni centar Novog Sada zajedno sa umetnicom Dragicom Gađanski za ovu izložbu pripremao se godinu dana, a sve u cilju da radove istaknute umetnice srpskog porekla iz Kanade vide i građani Novog Sada, kao i da shvate zbog čega je ona izuzetno cenjena na Zapadu. Ambasador Kanade u Srbiji, NJ. e. Filip Pinington, rekao je da mu je pripala velika čast što je otvorio izložbu, s obzirom na to da Dragica Gađanski u Srbiji predstavlja i Kanadu, kao što u Kanadi predstavlja Srbiju – Njena umetnička dela predstavljaju most između dve države, Srbije i Kanade, te joj zahvaljujemo na tome. Ova izložba predstavlja i dobar primer odlične saradnje između Kulturnog centra Novog Sada i Kandaske ambasade. Kultuni centar Novog Sada je u svojim dosadašnjim programima predstavljao Kanadsku kulturu na različite načine, kroz dokumentarne filmove, promocije knjiga i na kraju kroz ovu postavku – rekao je Pinington, zahvalivši se direktoru Kulturnog centra na uspešnoj saradnji i podršci koju pruža ustanova na čijem je čelu.

Direktor gradskog Kulturnog centra, Bojan Panaotović, rekao je da ova ustanova svakako nije središte samo kulturnih dešavanja već i središte diplomatskih i političkih događanja, a razlog svemu tome jeste multikulturalnost grada – Različitost je naša snaga, to je ono čime se Novi Sad ponosi decenijama. To je osnova zbog koje se borimo da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture, ali i zbog svih različitosti koje podržava Kulturni centar Novog Sada – rekao je Panaotović, dodavši da izložba umetnice Gađanski prestavlja prvorazredni kulturni događaj.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dalibor Rožić istakao je da ovakvi kulturni događaji mnogo znače gradu, koji će za manje od mesec saznati da li će osvojiti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. – Novi Sad jeste grad kulture i umetnosti i namera Gradske uprave je da takvu njegovu poziciju učvrsti i unapredi. Ova izložba pod nazivom “Retrospektiva“ znači nam mnogo i u tom smislu, jer pokazuje da Novi Sad otvara svoja vrata onima koji imaju šta da pokažu, na veliko zadovoljstvo Novosađana i svih poklonika umetnosti – istakao je Dalibor Rožić.

Umetnica Dragica Gađanski se zahvalila Kulturnom centru Novog Sada i direktoru te ustanove koji joj je omogućio da ima prvu izložbu u Srbiji nakon 50 godina, kao i ambasadoru Kanade u Srbiji – Moji radovi, većina njih, su bazirani na nečemu što sam ja doživala ili preživela. Nadam se da ćete doživeti osećanja koja sam prenela na svoja dela – poručila je umetnica.

Slikarka Dragica Gađanski Didi poznata je kao umetnica koja radi u akriliku, akvarelu i mešanoj mediji i ovo je njena prva izložba u Srbiji. Ona je verzirana i u drugim tehnikama kao što su ulje, enkostika i kolaž. U svom izražavanju pokazuje spontanost koja postaje njen jedinstven i prepoznatljiv stil. Pozadina slike je nađena u Dragičinim strastvenim putovanjima, interesu za razne culture i u istraživanju emocija u odnosu na te teme. Slikarska paleta umetnice kreće se od zemljanih boja do intenzivnijih tonova koji privlače pažnju posmatrača.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja