Сусрет директора КЦНС Бојана Панаотовића са амбасадором Канаде Филипом Пинингтоном

22/11/2016

Српско – канадска уметница Драгица Диди Гађански након 50 година први пут у Србији!

Изложба слика под називом „Ретроспектива“ српско-канадске уметнице Драгице Диди Гађански, свечано је отворена у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Поставку је отворио амбасадор Канаде у Србији Њ. е. Филип Пинингтон, а подршку и доброшлицу уметници пружили су директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић и члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић. Пред отварање изложбе, ауторка је у Ликовном салону Културног центра одржала бесплатну сликарску радионицу на тему “Демонстрација рада на новим материјалима”, која је веома заинтересовала овдашње уметнике.

dalibor-rozic-nj-e-filip-pinington-dragica-gadanski-bojan-panaotovic

Културни центар Новог Сада заједно са уметницом Драгицом Гађански за ову изложбу припремао се годину дана, а све у циљу да радове истакнуте уметнице српског порекла из Канаде виде и грађани Новог Сада, као и да схвате због чега је она изузетно цењена на Западу. Амбасадор Канаде у Србији, Њ. е. Филип Пинингтон, рекао је да му је припала велика част што је отворио изложбу, с обзиром на то да Драгица Гађански у Србији представља и Канаду, као што у Канади представља Србију – Њена уметничка дела представљају мост између две државе, Србије и Канаде, те јој захваљујемо на томе. Ова изложба представља и добар пример одличне сарадње између Културног центра Новог Сада и Кандаске амбасаде. Култуни центар Новог Сада је у својим досадашњим програмима представљао Канадску културу на различите начине, кроз документарне филмове, промоције књига и на крају кроз ову поставку – рекао је Пинингтон, захваливши се директору Културног центра на успешној сарадњи и подршци коју пружа установа на чијем је челу.

Директор градског Културног центра, Бојан Панаотовић, рекао је да ова установа свакако није средиште само културних дешавања већ и средиште дипломатских и политичких догађања, а разлог свему томе јесте мултикултуралност града – Различитост је наша снага, то је оно чиме се Нови Сад поноси деценијама. То је основа због које се боримо да Нови Сад постане Европска престоница културе, али и због свих различитости које подржава Културни центар Новог Сада – рекао је Панаотовић, додавши да изложба уметнице Гађански преставља прворазредни културни догађај.

Члан Градског већа задужен за културу, Далибор Рожић истакао је да овакви културни догађаји много значе граду, који ће за мање од месец сазнати да ли ће освојити престижну титулу Европске престонице културе. – Нови Сад јесте град културе и уметности и намера Градске управе је да такву његову позицију учврсти и унапреди. Ова изложба под називом “Ретроспектива“ значи нам много и у том смислу, јер показује да Нови Сад отвара своја врата онима који имају шта да покажу, на велико задовољство Новосађана и свих поклоника уметности – истакао је Далибор Рожић.

Уметница Драгица Гађански се захвалила Културном центру Новог Сада и директору те установе који јој је омогућио да има прву изложбу у Србији након 50 година, као и амбасадору Канаде у Србији – Моји радови, већина њих, су базирани на нечему што сам ја доживала или преживела. Надам се да ћете доживети осећања која сам пренела на своја дела – поручила је уметница.

Сликарка Драгица Гађански Диди позната је као уметница која ради у акрилику, акварелу и мешаној медији и ово је њена прва изложба у Србији. Она је верзирана и у другим техникама као што су уље, енкостика и колаж. У свом изражавању показује спонтаност која постаје њен јединствен и препознатљив стил. Позадина слике је нађена у Драгичиним страственим путовањима, интересу за разне цултуре и у истраживању емоција у односу на те теме. Сликарска палета уметнице креће се од земљаних боја до интензивнијих тонова који привлаче пажњу посматрача.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања