Srpski vokalni biseri

23/11/2014

Povodom stogodišnjeg jubileja od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja se koncert posvećen srpskim autorima „SRPSKI VOKALNI BISERI“
Na programu dela: Kornelija Stankovića, Isidora Bajića, Josifa Marinkovića, Petra Konjovića, Milana Prebande, Ivana Zajca, Josipa Hacea, Stanojla Rajičića, Miloja Milojevića.

Zorica Belić, sopran
Nina Aranđelović, klavir

Sreda, 26.11.2014. 19 časova
Kulturni centar Novi Sad,
Tribina mladih,
Katolička porta 5.

Ulaz slobodan!

 

 

„Srpski vokalni biseri“ projekat je, koji se pripremao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, sa ciljem promocije vokalnog opusa najznačajnijih srpskih kompozitora u godini posvećenoj velikom jubileju Stevana Stevanovića Mokranjca (Negotin, 9. januar 1856 — Skoplje, 28. septembar 1914.)

Značaj ovog nepresušnog izvora notnih umetničkih bisera upotpunjuje istorijski raspon koji će ovom prilikom biti obuhvaćen, od 19. veka kada nastaje forma komada sa pevanjem (zahvaljujući gradskom kapelniku u Novom Sadu, Josifu Šlezingeru, koji na poziv kneza Miloša, odlazi u užu Srbiju, kako bi uredio kulturno umetnički život) do modernih opusa do kraja 20.veka Najznačajniji kompozitori koji su oblikovali muzičku istoriju ovih prostora čija najvrednija i najpopularnija dela su obuhvaćena ovom prilikom, jesu: Kornelije Stanković, Stevan S. Mokranjac, Isidor Bajić osnivač prve muzičke škole, u Novom Sadu, a zatim i Josif Marinković, Petar Konjović, Miloje Milojević, Stanojlo Rajičić, Stanislav Binički, Milan Prebanda. Ovom prilikom akcenat je prisutan na najfolklornijoj inspiraciji naših vrhunskih kompozitora, pre nego na delima naših pomenutih velikana, koja su bila pod jakim uticajem najmodernijih svetskih umetničkih strujanja toga vremena, kako bi se pokazalo najautentičnije bogatstvo srpskih, narodnih, umetničkih izvora. Projekat se izvodi u najznačajnijim prestonicama kulture u našoj okolini, kao što su: Novi Sad-Kulturni centar grada Novog Sada i Beograd-Zadužbina I.M.Kolarca. Izvođački korpus sastavljen je takođe idejom vodiljom što izvornije i autentičnije interpretacije i predstavlja duo, glas i klavir, koji čine izvrsna operska solistkinja Zorica Belić-sopran i pijanistkinja magistra Nina Aranđelović-klavir, kćerka čuvenog Borisa Aranđelovića-Smaka legendarnog pevača grupe „Smak“.

Zvanično CD (audio izdanje) ovog projekta biće jedno od najznačajnijih reprezenata istorije vokalne i instrumentalne umetnosti kao jedinstven primer kulturno umetničkog identiteta ovih prostora. Pomenuto izdanje ostaje važan primer vokalne baštine, kako za domaću javnost tako i za sve ljude u okruženju koji žele bliže da upoznaju bogatu, znamenitu i delom zajedničku kulturnu istoriju, s obzirom da kultura i umetnost ne poznaju granice i najznačajniji su instrumenti oblikovanja društvenog miljea i duhovnog nasleđa jedne zemlje, grada ili regije. Cilj promocije opusa srpskih kompozitora jedan je od najznačajnijih vidova podrške istorijskoj i sadašnjoj umetničkoj sceni i vokalno instrumentalnoj praksi ovih prostora. Očuvanje sopstvenog umetničkog identiteta preduslov je kulturnog integriteta države. Ciljna grupa je domaća javnost pre svega populacija mladih. Mladima je neophodno učiniti dostupnim veoma važno umetničko nasleđe naše zemlje, u brzom i konzumentskom stilu današnje svakodnevice. Deset ljudi radiće na ovom projektu, od toga dvoje su interpretatori-izvođači: mr Zorica Belić sopran operska solistkinja, mr Nina Aranđelović, pijanista. Ostala stručna lica rade na pripremi projekta u dizajnerskom, marketinškom, tehničkom, audio-video i umetničkom savetodavnom timu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja