Српски вокални бисери

23/11/2014

Поводом стогодишњег јубилеја од смрти Стевана Стојановића Мокрањца у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, представља се концерт посвећен српским ауторима „СРПСКИ ВОКАЛНИ БИСЕРИ“
На програму дела: Корнелија Станковића, Исидора Бајића, Јосифа Маринковића, Петра Коњовића, Милана Пребанде, Ивана Зајца, Јосипа Хацеа, Станојла Рајичића, Милоја Милојевића.

Зорица Белић, сопран
Нина Аранђеловић, клавир

Среда, 26.11.2014. 19 часова
Културни центар Нови Сад,
Трибина младих,
Католичка порта 5.

Улаз слободан!

 

 

„Српски вокални бисери“ пројекат је, који се припремао уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, са циљем промоције вокалног опуса најзначајнијих српских композитора у години посвећеној великом јубилеју Стевана Стевановића Мокрањца (Неготин, 9. јануар 1856 — Скопље, 28. септембар 1914.)

Значај овог непресушног извора нотних уметничких бисера употпуњује историјски распон који ће овом приликом бити обухваћен, од 19. века када настаје форма комада са певањем (захваљујући градском капелнику у Новом Саду, Јосифу Шлезингеру, који на позив кнеза Милоша, одлази у ужу Србију, како би уредио културно уметнички живот) до модерних опуса до краја 20.века Најзначајнији композитори који су обликовали музичку историју ових простора чија највреднија и најпопуларнија дела су обухваћена овом приликом, јесу: Корнелије Станковић, Стеван С. Мокрањац, Исидор Бајић оснивач прве музичке школе, у Новом Саду, а затим и Јосиф Маринковић, Петар Коњовић, Милоје Милојевић, Станојло Рајичић, Станислав Бинички, Милан Пребанда. Овом приликом акценат је присутан на најфолклорнијој инспирацији наших врхунских композитора, пре него на делима наших поменутих великана, која су била под јаким утицајем најмодернијих светских уметничких струјања тога времена, како би се показало најаутентичније богатство српских, народних, уметничких извора. Пројекат се изводи у најзначајнијим престоницама културе у нашој околини, као што су: Нови Сад-Културни центар града Новог Сада и Београд-Задужбина И.М.Коларца. Извођачки корпус састављен је такође идејом водиљом што изворније и аутентичније интерпретације и представља дуо, глас и клавир, који чине изврсна оперска солисткиња Зорица Белић-сопран и пијанисткиња магистра Нина Аранђеловић-клавир, кћерка чувеног Бориса Аранђеловића-Смака легендарног певача групе „Смак“.

Званично CD (аудио издање) овог пројекта биће једно од најзначајнијих репрезената историје вокалне и инструменталне уметности као јединствен пример културно уметничког идентитета ових простора. Поменуто издање остаје важан пример вокалне баштине, како за домаћу јавност тако и за све људе у окружењу који желе ближе да упознају богату, знамениту и делом заједничку културну историју, с обзиром да култура и уметност не познају границе и најзначајнији су инструменти обликовања друштвеног миљеа и духовног наслеђа једне земље, града или регије. Циљ промоције опуса српских композитора један је од најзначајнијих видова подршке историјској и садашњој уметничкој сцени и вокално инструменталној пракси ових простора. Очување сопственог уметничког идентитета предуслов је културног интегритета државе. Циљна група је домаћа јавност пре свега популација младих. Младима је неопходно учинити доступним веома важно уметничко наслеђе наше земље, у брзом и конзументском стилу данашње свакодневице. Десет људи радиће на овом пројекту, од тога двоје су интерпретатори-извођачи: мр Зорица Белић сопран оперска солисткиња, мр Нина Аранђеловић, пијаниста. Остала стручна лица раде на припреми пројекта у дизајнерском, маркетиншком, техничком, аудио-видео и уметничком саветодавном тиму.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања