Изложба новосадских уметника у Аустрији

29/10/2018

Галерија GrenzArt, Hollabrunn, Аустрија

19. октобар – 18. новембар 2018.

COOPERATION EXTENDED – 4. ART LINKS 2018: СРБИЈА

У оквиру интернационалне уметничке размене Cooperation extended – Art links, удруженог пројекта Културног центра Новог Сада и Међународног фестивала визеулне уметности Дунавски дијалози, пре недељу дана, 19. октобра, отворена је у аустријском граду Холабруну, изложба ликовних уметника из Новог Сада. Од укупно дванаест излагача, чак осам је присуствовало отварању и провело неколико дана у Холабруну, упознајући се са локалним уметницима, актуелном ситуацијом ликовне сцене у Доњој Аустрији, као и са културним добрима.

Фото: Стефана Зорзи

Изложба новосадских уметника под називом Камен – папир – маказе наставак је успешне сарадње са аустријским ликовним удружењима. Да подсетимо, прошле 2017. године, дванаест холабрунских уметника представило је своје радове у Галерији Рајка Мамузића, а у току 2014. године реализоване су четири изложбе тридесетак уметника из Аустрије и Србије, у Медлингу и Бадену, Зрењанину и Новом Саду. Изложба новосадских уметника у Галерији удружења уметника GrenzArt из Холабруна у Аустрији траје до 18. новембра текуће године.

Фото: Стефана Зорзи

 

Rock-paper-scissors

Изложба Камен – папир – маказе представља дванаест уметника из Новог Сада кроз радове на папиру, од папира, уз употребу камена или маказа: цртежи, колажи, литографија, објекти, видео инсталација… Тема се односи на коришћени материјал са једне, а са друге стране пореди живот и уметност са познатом игром, као и са мање забавним и сложеним појавама попут: питања моћи, (не)правде, доношења одлука у кризним ситуацијама, фактора среће или постојања више силе која понекад превагне над вештином и напорним радом, и уопште чини равнотежу коју често сами нарушавамо. О поменутим проблемима у својим делима промишљали су следећи аутори: Данијел Бабић, Даница Бићанић, Маја Ердељанин, Горан Деспотовски, Јелена Ђурић, Горан Јуреша, Небојша Лазић, Лазар Марковић, Милета Поштић, Моника Сигети, Јелена Средановић и Георг Винокиц.

Фото: Данијел Бабић

 

Сама игра Камен-папир-маказе се игра у двоје, постоје три симбола које играчи формирају својим шакама, песница за камен, испружена шака за папир и два пружена прста за маказе. Сваки од та три елемента јачи је од једног и слабији од другог. Фактор среће или успешне психолошке процене противника утиче на одабир симбола које играчи показују. Због своје насумичности често се одабира и као фер метод доношења непристрасних одлука уместо бацања новчића или извлачења сламки.

Фото: Данијел Бабић

 

Мешање техника, прелазак из цртежа у графику, из графике у дигитални принт, из слике у објекат, из објекта у видео инсталацију, из инсталације у колаж, а из њега поново у цртеж одликују скоро све радове на овој изложби, попут популарне игре чији наслов носи и у којој ни један субјекат, ни једна тема, ни техника није супериорнија над осталима, већ само у одређеном тренутку послужи као средство за лакше саопштавање идеје, као оруђе креативности.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања