Srbija u oku Oluje – izazovi političke nestabilnosti u regionu

22/06/2018

U organizaciji Centra za društvenu stabilnost, u petak 22. juna 2018. godine, u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, održana je tribina „Srbija u oku Oluje – izazovi političke nestabilnosti u regionu”.

O ovoj temi govorili su politički analitičari: Dejan Vuk Stanković, Dejan Miletić i Mišel Zubenica. Moderator tribine bio je istoričar Srđan Graovac.

U ime Centra za društvenu stabilnost, publiku je pozdravio direktor ove organizacije Ognjen Karanović, istakavši i zahvalnost Kulturnom centru i direktoru Bojanu Panaotoviću jer su otvorili vrata tribinama Centra.

     Moderator tribine Srđan Graovac istakao je da, s obzirom na događaje u prvim decenijama 21. veka, ne možemo da se ne zapitamo da li će ovaj vek biti turbulentiji od prethodnog.

Podsetio je na globalnu ekonomsku krizu, Arapsko proleće koje je uzdrmalo i Severnu Afriku i Bliski istok, te da Kina postepeno preuzima ekonomski primat u svetu, a da se Rusija vratila na scenu kao veliki politički i vojni „igrač”, kao i da se posle dolaska Trampa na vlast unutrašnja i spoljašna politika Amerike uveliko menja.

Sve to se, zaključio je Graovac, odražava i na Balkan i zato je veoma važno sačuvati regionalnu stabilnost kako se ne bi ponovo zahuktala neka „oluja”.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kazao je da je Srbija opterećena izazovom definisanja svojih državnih granica sa Hrvatskom, BiH i kao najtežim – sa Kosovom i Metohijom.

– Mnogi čak i u Srbiji veruju da je ta priča zaključena, ali realnost i složena dinamika međunarodnih odnosa još uvek govore da postoji prostor za promenu koja bi značila povoljnije rešenje – rekao je Vuk Stanković.

Važan faktor, istakao je dalje Vuk Stanković, jeste i međusobna saradnja u regionu – prvenstveno ekonomska, infrastrukturna i bezbednosna.

Analitičar Dejan Miletić osvrnuo se na neutralnost prema NATO u vezi sa KiM, uključujući i svojevremenu odluku parlamenta koja se odnosi na vojnu neutralnost Srbije prema NATO.

– Niti je neutralnost „sveta krava”, niti je ulazak u NATO neminovnost. Sve može da bude relativno, jer se ceo svet nalazi u procesu promena – rekao je Miletić.

Analitičar Mišel Zubenica govorio je o „našem pitanju svih pitanja” – Kosovu i Metohiji, rekavši da su Albanci, nažalost, našu zemlju pobedili na papiru tako što su u procesu, dugom stotinak godina, postali većinski narod na KiM.

Tamo, rekao je Zubenica, danas živi 90 odsto Albanaca, a KiM je crna rupa Evrope u organizovanom kriminalu i trgovini narkotika. Pritom, Albanci imaju jak lobi i strateški su saveznici SAD. Uprkos tome, Srbija nikada ne treba da prizna Kosovo kao državu, a za nas bi, smatra Zubenica, podela KiM bila najbolje rešenje.

U vezi sa lažnim vestima o zagađenju vode i tzv. nestanku novinara Cvetkovića učesnici tribine su zaključili da su plasirane s ciljem da destabilizuju zemlju. Oni su upozorili da nas na političkom planu ne očekuje „vruća jesen”, nego  – „dugo, toplo leto”.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja